Debatt

Är en taliban värre än en högerextremist på norsk bondgård?

En oerhört tragisk händelse har utspelat sig i vårt grannland Norge. En bilbomb brisserade mitt i hjärtat av Oslo. Vid maktens centrum. Det spekulerades tidigt i svenska medier om att detta skulle kunna vara ett terrorattentat av Al-Qaida.

Tankarna sökte sig bakåt i tiden mot 2001 och elfte september i Twin towers. En naturlig koppling. Speciellt som det snart framgick att en parallell attack påbörjats på Utöya utanför Oslo. Här hade 500 ungdomar konferens. Det var norska motsvarigheten till svenska SSU som hade samlats till ett läger.

Här resonerade nu medierna vidare att det var än troligare att Al-Qaida var ansvariga, eftersom detta tillvägagångssätt var typiskt för den fundamentalistiska terrorgruppen.

Nu visar det sig att spekulationerna var fel. Det är inget konstigt med det.

Det som jag finner konstigt är att ingen verkar vilja namnge detta oerhört tragiska till dess rätta namn. En terrorattack har ägt rum. Den har genomförts av en blond norrman. Han är kristen fundamentalist med högerextremistiska åsikter. Det är en terrorattack som genomförts av en individ som i sin extrema tro menar att han gjort det rätta. En fanatiker är otäck oavsett om han befinner sig som taliban i de afgahnska bergen eller om han är på en bondgård i Norge.

Om en muslim utfört attacken hade han genast klassats som terrorist. Men nu är det en blond högerextrimistisk norrman. Sorgen blir inte mindre för de drabbade. Och vi måste vakna upp till det faktum att det finns fanatiska extremister även bland skandinaver, som är beredda till att göra allt för sin sak. Kalla denna aktion för dess rätta namn – en terrorattack. Norrmannen som genomförde det oerhört tragiska dådet är terrorist och hoppas han straffas som sådan.

ETELKA HUBERVice.ordf. Miljöpartiet de Gröna i Jönköpingslän

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook