"Är hembränneriet tillbaka i Sverige?" | Höglandsnytt
Debatt

”Är hembränneriet tillbaka i Sverige?”


[adrotate banner=”28″]
”Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har presenterat en nygammal idé om hur en del av det svenska jordbruket ska räddas. Han föreslår nu att det i tre län, Skåne, Sörmland och Gotland, ska bli tillåtet att på försök införa gårdsförsäljning av vin”, skriver Leif Danielsson (junilistan) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Det finns en del som tycker att det skulle vara bra om det svenska systembolagets monopol luckras upp. Men bland svenska politiker har det hittills funnits ett motstånd för att börja göra undantag. Ska de gårdar som odlar vindruvor få börja producera vin och sälja direkt till kund? Sannolikt skulle då också några av de jordbruk som odlar potatis och korn begära att få börja producera sprit och öl.
När de begär att få samma rättigheter som vinodlarbönderna kan det bli svårt att säga nej. Om ett beslut kommer som tillåter gårdsförsäljning av vin så kan det kanske innebära att det svenska systembolagsmonopolet så småningom luckras upp och försvinner.

Bland de etablerade partierna finns det de som har olika uppfattningar i frågan. Många vill ha kvar monopolet medan några är mer positiva till att bevilja undantag. Det finns också flera som inser faran i att det blir ett växande folkhälsoproblem.

Eskil Erlandssons förslag kan nog ses som ett desperat försök för att komma undan debatten om landsbygdens pågående nedrustning i stort. Att ett återinförande av ”hembränneriet” skulle rädda svenskt jordbruk är knappast troligt. Kanske tycker Eskil Erlandsson och centerpartiet att det är för långt mellan systembolagets butiker på landsbygden?

Men nu verkar det i alla fall som att centerpartiet ska verka för att det genomförs. Alliansen har tidigare sagt att all gårdsförsäljning av alkohol som produceras på gården strider mot systembolagets försäljningsmonopol. Om regeringen och allianspartierna tänker ompröva sitt tidigare ställningstagande återstår att se.

Leif Danielsson (junilistan), lantmästare

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. man får ju tillverka vin o öl hemma så jag förstår inte varför dom inte ska få sälja sitt vin för?

Kommentarer avstängda