Ledare

Är nyåret värt de dyra efterräkningarna?

Nyårsruset är över, en och annan smällare bränns ännu av. Några ligger på sjukhuset med omplåstrade händer och svedda ögonbryn. Visst är det kul med nyår, i varje fall så länge det varar. Baksmällan blir desto häftigare.

Många hundar drar nu en lättnadens suck efter att drogade ha legat under soffor och sängar den senaste veckan och bara skakat. För inte förstår en liten hund varför kriget har brutit ut i kvarteret när det smäller och viner runt öronen.

 

Inte hjälper det att det är dyrt, att det är förbjudet att sälja smällare och raketer till underåriga, eller att telningarna kan skjuta fingrarna av sig. Varje år dagarna efter julafton är de ute på gator och torg, spränger brevlådor och skjuter av raketer mot människor och brännbara föremål.

 

I Eksjö fick en kvinna en raket i ögat. Tre ynglingar i 20-årsåldern misstänks nu för vållande till kroppsskada. På många platser under nyårsnatten brann det i containrar och på andra ställen vållade av raketer och smällare.

 

I Karlskrona ligger en 16-åring på sjukhus med livshotande skador efter att ha skadats av en raket. Polisen utreder om det har legat något brott bakom raketavskjutningen.

 

I samma stad misshandlades en äldre man på nyårsafton, mitt framför ögonen sitt barnbarn. Det var två män i 40-årsålder som drog omkull mannen och gav honom slag och sparkar innan han kunde fly från platsen.

 

Anledningen var att han tillrättavisat några pojkar som sköt iväg raketer emot honom och barnbarnet. 40-åringarna är polisanmälda, om de var föräldrar eller bara sugna på bråk förtäljer inte historien.

 

I Södertälje attackerades brandmännen med ägg och raketer då de försökte utföra sitt arbete med att släcka bränder. Sex unga män i åldrarna 17- 19 år är nu föremål för polisens fortsatta utredning. 

 

I Kristianstad blev det en hektisk natt för räddningstjänsten med flera fyrverkerirelaterade bränder. Nytt för i år var att brandmännen blev attackerade med stenar som kastades mot dem under utryckningen.

 

På de flesta håll i landet har skador för miljontals kronor gått upp i rök eller sprängts sönder, för att inte tala om vad själva fyrverkerierna har kostat i inköp. Fylla, relationsbråk och dyra efterräkningar följer i nyårsfirandets spår, år från år.

 

Är det värt det?

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook