Nyheter

ARABTALARE döms för hets mot folkgrup

39-årig man döms för hets mot folkgrupp efter tal i Helsingborg

Helsingborgs tingsrätt har nu dömt en 39-årig man för hets mot folkgrupp. Mannen, som är imam (ett slags ledare för en samling av folk inom islam – en religion där påhittat magiskt väsen tillbedjs och blidkas med inte sällan våldsamma följder), har, enligt tingsrättens dom, uttalat sig nedsättande mot judar i ett tal under en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg i juli 2017.

Demonstrationen anordnades av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg och enligt 39-åringens uppgifter i rätten blev han på plats ombedd att hålla ett tal. Han har förklarat för rätten att demonstrationen handlade om Israels begränsning av tillgången till al-Aqsamoskén i Jerusalem (en moské är ett slags samlingslokal för just de ovannämnda riterna). Under talet, som var på arabiska, sa han bland annat att judarna är apornas och svinens avkommor. Den ovan nämnda lokalen ligger i Israel där de flesta är judar (ett folkslag till stor del grundat på judendomen – en religion där samma märkliga påhittade väsen som i islam tillbedjs men på ett litet annorlunda sätt).

Talet filmades och mannen har i förhör i rätten medgett att han sagt så som det beskrivits i åtalet. Han håller också med om att hans uttalanden har varit missaktande. Han har däremot sagt att missaktningen inte var riktad mot judar utan mot den israeliska regimen.

Tingsrätten som påpekar att ordet jude inte är synonymt med regimen i Israel anser att det är klarlagt att missaktningen riktades mot judar med syftning på deras religion.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

Mannen döms för hets mot folkgrupp. Brottets straffvärde motsvarar ett kortare fängelsestraff. Mannen är ostraffad sedan tidigare och det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför bestämmer tingsrätten påföljden till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

– Det hade krävts att mannen tidigare dömts för likartad eller annan allvarlig brottslighet för att det här skulle bli ett fängelsestraff. Den villkorliga domen har en prövotid på två år. Skulle han begå nya brott under den tiden kan den villkorliga domen ersättas av ett annat straff, säger Ylva Norling Jönsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook