Arbetsgivare vill stoppa lönehöjningar


[adrotate banner=”27″]
Fortsatt höjda ingångslöner leder till att fler unga aldrig får en första chans till ett första jobb, skriver Eva Östling, vd på arbetsgivarorganisationen Visita i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt och vill nu att lönerna fryses.
[adrotate banner=”27″]

Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport kommer fram till att ” svensk arbetsmarknad är tudelad mellan de som är fast etablerade och de som inte är det”.
I klartext innebär detta att det är svårt att få ett första arbete, etablera sig på arbetsmarknaden och få referenser som kan intyga att man är yrkesskicklig. Den som är arbetslös och oerfaren har svårt att kliva över ”tröskeln” – som idag är för hög.
KI identifierar ingångslönerna som en orsak till att folk stängs ute från arbetsmarknaden.

Visita har tidigare pekat på att höjda ingångslöner leder till att löneutvecklingen för den som är erfaren och yrkesskicklig bromsas.
Löneskillnaden mellan en erfaren anställd och en helt oerfaren blir för liten. En arbetsgivare anställer då som regel en erfaren och möjligheten för en oerfaren minskar ytterligare att få ett första jobb.

Samtidigt blir bieffekten att det är mycket svårt att göra en löneresa inom sin egen bransch. När löneutrymmet endast används till att höja ingångslönerna så får duktiga medarbetare stå tillbaka – vilket är olyckligt både för individen och för verksamheten.
Den med spetskompetens, den som har en nyckelroll, kan inte prioriteras av arbetsgivaren.
Här uppstår också ytterligare ett problem: den som vill in på arbetsmarknaden tvingas ”tävla” om jobb med sökande som har branscherfarenhet.
Detta höjer då tröskeln för de som vill in på arbetsmarknaden.

Visita menar att det måste vara möjligt att göra en löneresa, inte minst inom besöksnäringen. Därför är det olyckligt att konsekvent fokusera på ingångslönerna, vilket i förlängningen gör att det blir svårare för många att faktiskt få ett första jobb.
Därför bör ingångslönerna frysas och löneutrymmet riktas mot kunskap och erfarenhet.
Den som skaffat yrkeserfarenhet och bidrar till både sin egen utveckling och företagens verksamhet ska ha en löneutveckling som speglar dessa delar.

Arbetslösheten bland unga är oacceptabelt hög och det finns en uppenbar risk för att arbetsavgiften för unga åter ska höjas – en åtgärd som varit en stor fördel för unga och oerfarna som vill in på arbetsmarknaden. Fortsatt höjda ingångslöner leder till att fler unga aldrig får en första chans till ett första jobb.

Eva Östling, vd, Visita

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Arbetsgivare vill stoppa lönehöjningar”

  1. Profilbild för Joakim
    Joakim

    Skitsnack. Utnyttja ungdomar så att företagarna kan tjäna så mycket pengar som möjligt handlar det om!