Debatt Opinion

Arbetsläger inrättas i Ungern

Ungerns nya arbetslinje, juni 2011. Tiden för arbetslöshetsersättning minskas från 270 till 90 dagar, efter vilka ingen ersättning ges och man hänvisas till arbetsläger för konstruktions- och byggarbeten. Arbetet ska utföras för hand, trots att de ofta skulle göras billigare och effektivare med maskiner. Lägren ska omfatta 400 000 människor år 2015, och samtliga arbetar för en lön mindre än minimilönen: justerat efter svensk prisnivå motsvarande mellan 2990 och 4100 kr i månaden.

Hänvisning kan ske till läger vart som helst i landet, oberoende av hem och familj, där man får bo i barack eller husvagn.

Arbetslösheten i Ungern har drabbat landets romer värst. Bara en av fyra romer har formell anställning, vilket i förlängningen innebär att större delar av den romska befolkningen kan komma att sättas i läger.
Det första lägret, där 36 av 40 är romer, infördes i en by där den romska befolkningen under året varit i konflikt med ett
nationalistiskt medborgargarde. Detta väcker en obehaglig misstanke om att regeringen försöker hålla den romska befolkningen under kontroll, vilket förstärks av att antiromska Jobbik har 47 platser i regeringen som landets tredje största parti.

Jag måste ställa frågan: När blev forcerat arbete för svältlön en accepterad åtgärd mot arbetslöshet? När blev arbetsläger ett så
accepterat fenomen att det inte ges någon större medial uppmärksamhet?
Ungern monterar ner välfärden och inför en systematisk kränkning av medborgarnas rättigheter. Vi vill sprida medvetenhet om detta, eftersom media inte verkat anse det vara deras ansvar. Vi vill uppmana att ni gör vad ni kan: demonstrerar, kontaktar politiker, informerar andra. Samt kanske funderar över ifall de ledande partierna med sin avsaknad av kritik mot Ungerns utveckling är värda att lägga en röst på.

Visa solidaritet mot människorna i Ungern, och visa att mänskliga levnadsvillkor är något som bör respekteras.

Kristina Svensson
Ung Vänster Jönköping

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Arbetsläger för att motverka arbetslöshet? Får styret fortsätta som nu är det nog inte långt borta här i Sverige heller. Nä, detta låter förkastligt. Däremot kanske det är ett alternativ för våra gruppvåldtäktsfantaster? Hårt arbete 12 timmar om dagen och en ytterst enkel kost kanske skulle lugna testosteronet? Men det är klart, det är ju kränkande.

  2. Hade varit intressant att se källor till artikeln. Med tanke på att en akademikers medellön ligger på ca 5000-6000 innan skatt och en soldat tjänar ca 3000 så låter det schysst att få ett jobb och tjäna 3000-4000 kr i jämförelse med att vara arbetslös och utanför arbetsmarknaden. Sen att lönerna i allmänhet är alldeles för låga för att kunna leva ett bra liv på är en annan fråga.

  3. Vad är detta? Arbetsläger det låter alldeles för likt den politik som fördes i Tyskland 1931 till 1945 av Nazzarna

Kommentarer avstängda