Debatt

”Arbetslinjen borde gälla alla – även riksdagspolitiker”

”Varför ska riksdagsledamöter särbehandlas? Vad gör att de ska ha oetiska inkomstgarantier, som inte speglar den verklighet som många svenskar möter då de förlorar sina arbeten? Vi unga vill inte ha politiska förebilder som fattar beslut som enbart gynnar dem själva”, skriver företrädare för kristdemokratiska ungdomsförbunden i Jönköpings län i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”28″]

Nyligen (2/10) röstade riksdagen igenom nya, sundare villkor kring omställningsstödet för riksdagsledamöter. Har man förmågan att vara ledamot i Sveriges Riksdag bör man rimligtvis kunna hitta ett nytt jobb när uppdraget är slutfört. Samma arbetslinje som gäller övriga medborgare ska självklart gälla de politiker som beslutat om den. Därför är det på tiden att villkoren ändras och blir mer rimliga, så att fd riksdagsledamöter inte får en gräddfil och inte ska kunna leva på en inkomstgaranti till pensionen.

Men de nya och betydligt tuffare villkoren i omställningsstödet gäller bara de ledamöter som väljs in för första gången vid nästa års val. De som redan sitter i riksdagen och blir omvalda, omfattas inte och får behålla sina orimliga fallskärmar.

Vi trodde att man som ledamot av Sveriges högsta beslutande organ gjorde detta för att förändra Sverige i rätt riktning och inte för att sko sig själv. Varför ska riksdagsledamöter särbehandlas? Vad gör att de ska ha oetiska inkomstgarantier, som inte speglar den verklighet som många svenskar möter då de förlorar sina arbeten?

Kört över övriga partier

Vi unga vill inte ha politiska förebilder som fattar beslut som enbart gynnar dem själva. I detta fall är det egentligen S, M och Fp som kört över övriga partier. Vi tycker att det är själviska motiv som ligger bakom och undrar hur ett sånt agerande ska locka fler unga till politiken. Politikerföraktet späs på ytterligare när politiker fattar beslut på det här sättet.

Mitt i besvikelsen över beslutet är vi ändå rätt stolta över att vår KDU-medlem, tillika riksdagsledamot, Andreas Carlson (KD) varit en stark förespråkare för att arbetslinjen självklart också ska gälla ALLA riksdagsledamöter, även ”de gamla”. Genom bl a debattartiklar har han varit drivande i frågan och fått med sig den kristdemokratiska riksdagsgruppen som röstade för att de nya villkoren ska gälla alla som väljs 2014; både nya och gamla ledamöter.

Robin Hjärtfors, ordförande
Linn Cederwall, styrelseledamot
KDU i Jönköpings län

[adrotate banner=”27″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. En debatt jag följde för ett par år sedan i ämnet (TV1?) innebar att politiker och talespersoner från riksdagen och andra höga positioner fick tycka till. Deras största (och enda vad jag kan minnas nu) argument var;

  ”- Utan höga löner och förmåner, är det svårt att få politiker tillsatta. Det är ofta ett jobb 24/7 året om nämligen. ”Pensionerna” efter arbetet är ju också reglerat enligt lag och inget vi kan påverka…”

  Är det reglerat enligt lag så går det trots allt att ändra med en, just det, lagändring. Hur svårt är det att genomföra? Ganska svårt med tanke på att de som tjänar på detta är de som ska rösta för, eller emot, förslaget. Men inte svårt rent praktiskt.

  Och höga löner som motiveras av hårt arbete… Det är ju sant. Men att hävda att ingen vill bli politiker just pga. ev. låg lön? Sänk lönerna med 50% så ska vi se om det inte finns intresserade personer som trots allt, via demokrati, vill styra landet…

 2. Att arbeta som politiker ska vara styrt av ideologiska åsikter!
  Mest rättvist vore det ju om en politikerlön följde en lärarlön eller varför inte en sjuksköterskelön?
  Kanske med ett förmånspaket bestående av hälsovård, telefon, dator osv.
  Utöver det skulle lönen vara prestationsbaserad!
  Grundlönen är en lärarlön där läraren arbetat fem år, resten prestationsbaserat.

  Då skulle vi få politiker som vill något, och inte politiker som sitter på feta löner och inte gör ett skit.

 3. ONSDAGEN DEN 2:E OKTOBER 2013

  Upphör med orättfärdiga förmåner för oss!

  Om en liten stund ska jag gå ner till Riksdagens kammare och fatta beslut gällande Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14 KU3  Omställningsstöd för riksdagsledamöter
  Här anser vi kristdemokrater att de nya regler om ekonomiskt omställningsstöd som föreslås ska omfatta samtliga ledamöter som väljs in 2014 oavsett om ledamoten varit invald tidigare eller inte. varje ledamot söker väljarnas mandat för en kommande mandatperiod och viollkoren bör vara desamma för alla.
  Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet motsätter sig detta.

  Vi har även en helt egen ide gällande omställningsstöd som i högre grad motsvarar det som erbjuds på den övriga arbetsmarknaden. En finansieringsmodell där vi ledamöter själva betalar en månatlig avgift till en fond som finansierar ledamöternas omställning. En a-kassa för ledamöter helt enkelt!

  En sådan modell skulle svenska folkets förtroende för riksdagen som institution. Riksdagsledamöter ska inte ha förmåner som står i bjärt kontrast till övriga folket lever.

  Det är kristdemokraternas uppfattning. Tyvärr lär den linjen bara få stöd av de kristdemokratiska ledamöterna vid voteringen idag.
  Magnus Sjödahl
  Riksdagsledamot
  Kristdemokraterna

Kommentarer avstängda