Nyheter

Arbetslösheten rusar i höjden – ökar mest i Eksjö och Nässjö

Över 10 procents arbetslöshet. Så är läget i Nässjö kommun där arbetslösheten ökat med 1,4 procentenheter sedan förra året. Lika mycket har arbetslösheten ökat i Eksjö kommun.

Fortfarande ligger länets arbetslöshetsnivå lägre en genomsnittet för riket men arbetslösheten ökar mer i länet än i övriga landet och det är Höglandet som drabbats värst senaste året, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Medan arbetslösheten bara rört sig marginellt uppåt i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Värnamo och Habo har den ökat kraftigt på Höglandet med undantag för Tranås som dock har en redan hög arbetslöshet.
Minst ökning har skett i Sävsjö. Ökningen är ändå dubbelt så hög som för riket i genomsnitt. Den har gått från 7,0 procent till 7,6 procent det senaste året.

I Vetlanda har arbetslösheten ökat knappt en procentenhet.
I Eksjö och Nässjö har arbetslösheten dock ökat med 1,4 procentenheter det senaste året.

När det gäller ungdomsarbetslösheten är läget ännu värre för Höglandskommunerna. I Nässjö är nästan en fjärdedel av de mellan 18 och 24 år arbetslösa. I Eksjö är 20 procent av ungdomarna arbetslösa. Sävsjö har lägst ungdomsarbetslöshet i länet, 11,6 procent.

Visserligen har fler fått arbete i länet under mars i år jämfört med förra året men ökningen ligger framförallt i arbeten med stöd, meddelar arbetsförmedlingen.

Kommun Arbetslösa Förändring
Nässjö                10,1%     +1,4
Tranås                  9,5%     +0,1
Gislaved               8,9%     +0,1
Riket                     8,7%     +0,3
Jönköpings län 7,7%    +0,6
Eksjö                     7,7%    +1,4
Gnosjö                 7,6%     +0,3
Aneby                  7,6%    +0,6
Sävsjö                   7,6%   +0,6
Vaggeryd            7,4%    +0,1
Vetlanda             7,4%    +0,9
Värnamo            7,3%    +0,0
Jönköping          7,2%     +0,9
Mullsjö                6,9%    +0,7
Habo                    4,2%     +0,2

Källa: Arbetsförmedlingen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Inte konstigt att arbetslösheten ökar eftersom de nyanlända är så gott som omöjligt att få ut i arbetslivet.

 2. Enligt regeringen tar det i snitt 7 år för en nyanländ att komma i arbete.
  I denna siffra inräkna de som varit på utlandstjänstgöring och som omedebart kan återgå till sitt ord arbete..
  I praktiken tar det alltså drygt 10år innan en nyanländ kan börja bidra till samhället, dessförinnan , bara kostnader. Vilka betalar detta?

 3. Det kan ju vara så att vi har en regering som bedriver en alldeles för passiv arbetsmarknadspolitik. Mer av utbildningsinsatser och investeringar behövs. Sedan måste själklart kommunerna göra sitt allra bästa för att locka företag till sig och kunna erbjuda en god kommunal service. En satsning på skolan är ofta en god investering som lönar sig längre fram i tiden. Ska de mindre kommunerna behålla folkmängd och därmed välfärd är det av yttersta vikt. Sedan tycker jag att det är lite märkligt att några alltid ska diskutera migrationspolitik, oavsett ämneskategori.

 4. Rikard. Jag kan inte riktigt förstå din bild av verkligheten. Men jag utgår ifrån att du beskriver miljöpartiets åsikter i första hand. Ett enkelt exempel i Nässjö var budgeten för försörjningsstöd 2012, 27 miljoner och 2013 begärde dom 43 miljoner. I dagsläget lutar det mer åt 50 miljoner enligt dom själva. Ökningen beror nästan enbart på nyanländas svårigheter att få arbete och anhöriginvandringen. Så visst måste vi diskutera migrationspolitik även i denna fråga. Allt har ett samband.

  1. Du drar fel slutsatser Kalle, beträffande försörjningsstödet, som går till långt fler Saker. bla till dom som är arbetslösa och inte är med i ngn a- kassa. Det som förr kallades för socialbidrag. Den gruppen har ökat och beror till stor del på lågkonjunktur, uteblivna satsningar och urholkning av a-kassan. Migrationsverket betalar de två första åren f.ö. För nyanlända. Sedan kan man konstatera att det behöver göras någonting radikalt för att få ner försörjningsstöd och arbetslösheten. Men det handlar om att skapa arbetstillfällen och för det krävs det att Nässjö blir en mer attraktiv kommun för företag, som vill etablera sig. T.ex genom att bygga ut järnvägsutbildningen på Brinellgymnasiet, vilket i sin tur kan ge ringar på vattnet.
   De senaste dagarna har det rapporterats om oerhörda grymheter som personer från t.ex Eritrea råkat ut för. I Syrien lemlästas människor varje dag. Det är inte bara en fråga för dessa länder utan en global fråga. Låt oss inte glömma vårt internationella ansvar och solidaritet med de som behöver hjälp.

   1. Rikard. När det gäller försörjningsstödet vet jag självklart hur det fungerar. Faktum kvarstår nästan hela ökningen av kostnadetrna går till nyanlända. Du pratar om solidaritet till en obegränsad kostnad. Jag anser att den bästa solidariteten är att hjälpa människor på plats och samtidigt bevara vår välfärd.

    1. Att hjälpa människor på plats ska göras och görs i den mån det är möjligt. Men det är inte realistiskt att tro att över 1 miljon syrier på flykt i Mellanöstern ska kunna hjälpas på plats. Då krävs internationellt samarbete och gemensamt ansvarstagande. Åke t Grönqvist,jag tror att jag lever i ungefär samma vardag som du gör. Jag har bott i Bergsjön och Biskopsgården tidigare, områden med många människor från olika delar av världen. Så jag har erfarenhet av det likväl som från Övre medelklassområden. Min slutsats är att det handlar om socioekonomisk situation i grunden, inte var man är född. Däremot är det ju så att man behöver tid på sig som nyanländ att lära sig språket! Det är nyckeln för att kommunicera och för att ge självförtroende. Gadderyd fortsätter med att använda importera, när vi talar om människor. Det är beklämmande! Och knappt värt att fortsätta kommentera!

   2. Rikard.
    Vilken vardag lever du i ?? Det går inte att dölja sanningen med att arbetslösa inte är med akassan och att migrationsverket betalar de första åren för nyanlända har effekt på antalet som söker försörjningsstöd. Det är dags att vakna upp och inse att kassakistan inte räcker tll allt. En utbildningssatsing av Brinellgymnasiet är väl lovvärd men de ringar denna ger på vattnet når inte dig. Det är inte en global fråga utan snarare så att liila Sverige får välja mellan välfärd eller vara världens samvete.

 5. Inte konstigt att arbetslösheten ökar alltefter som antalet nysvenskar ökar. Har då dessa samma uppfattning som den dam som intervjuades i lokalradion för en tid sedan och som uttryckte sej ungefär så här när hon fick frågan vad hon jobbade med. Jag har inte kommit till Sverige för att arbeta utan för att leva på bidrag så är ju saken klar redan från inflyttandet.

 6. 16 nya namn på fastigheten mitt emot min i Fodafors bara sista månaden. Inte prata svenska och inte arbeta.
  Snart 20 % utlandsfödda utan jobb i lilla Bodafors?

Kommentarer avstängda