Arbetsmiljö värd namnet

Moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström skriver i en artikel i 2012-02-06 att nu satsar man på arbetsmiljön. Artikeln innehåller en rad av floskler som inte konkret säger hur man ska arbeta med arbetsmiljön direkt på arbetsplatsen.

Återigen så försöker man ta initiativ genom att hänvisa till en summa pengar för att det ska låta som om man värnar om löntagarna och då speciellt de kvinnliga. Arbetsmiljö är inte könsspecifik utan de är olika problem utifrån vilken den bransch och faktiska arbetsuppgifter man har.

Ett faktiskt problem är att fler och fler kvinnor arbetar på avtalslösa företag. Anledning till detta är den privatiseringsvåg som den nu moderatledda regeringen genomför inom välfärdsektoren. Vi ser även att kvinnor tvingas avsluta sina anställningar på grund av hälsoskäl tidigare än män.

I en undersökning som fackförbundet Vision har genomförd bland sina medlemmar kan man konstatera följande Hårdare tempo, krympt kostym och skakigt ledarskap. Detta visar att ledarskap och rätten till en god arbetsmiljö organsation med medverkan från de fackliga organisationerna är det som eftersträvas. Möjlighet till påverkan på sin arbetssituation är grundläggande.
Hur går det ihop med det som nu sker i Sverige med Lov, vårdvalsreformen.

De kvinnodominerade yrkena finns inom servicesektorerna.  Hotell- och restauranganställda brottas med otidsenliga anställningsformer, få fast anställda utan man går på timmar och blir uppringd vid behov. Kvinnor är den grupp som har mest deltidsanställningar, sämre löneutveckling på grund av detta och deras arbetsmiljö blir då därefter.

Nej, en bra arbetsmiljö är där alla känner sig delaktiga och har anständiga arbetsvillkor det är självklar rättighet i ett land som Sverige. En god arbetsmiljö är där alla är involverande och ges möjlighet till uttryck över sin arbetssituation. Arbetsmiljöarbetet skall vara strukturerat med klara arbetsordningar och delegationsordning.
Alltså där finns ett kollektivavtal som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare är en garant till en god arbetsmiljö.

En av de första reformer man genomförde från den nu moderatledda regeringen var att lägga ned värdens bästa forskning och kunskapscentra på arbetsmiljö, Arbetsmiljöinstitutet. Det känns då lite märkligt att nu säga att man skall satsa på arbetsmiljö för kvinnorna. Hade det inte varit bättre att låta arbetsmiljöinstitutet vara. Hur mycket kunskap fanns det inte att tillgå, var finns den idag?

Kvinnors rätt till att organisera är idag beskärda på grund av den nu förda politiken, då fler och fler kvinnodominerade arbetsplatser är utan kollektivavtal.

Maria Hörnsten, ordförande facklig/politiska utskottet, socialdemokraterna i Jönköpings län


Publicerat

i

,

av

Etiketter: