Debatt Opinion

”Årets Lucia i Svt var en skändning”

”All stämningsfullhet och flertalet av de klassiska sångerna var borta. I stället fick vi höra rappare på dålig svenska ge utlopp för något som inte hade med lucia att göra”, skriver Olle Ljungbeck i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Avståndet mellan å ena sidan etablissemanget (politikerna, medierna, de politiskt korrekta etc) och å andra sidan majoriteten av folket ökar mer och mer.

Orsaker till detta är etablissemangets självpåtagna roll som den som äger sanningen, moralen, de rätta värderingarna och därför kan sätta sig till domare över folket när detta inte tycker som dom.

I dag kan dessa särskiljande frågor gälla synen på invandring, Sveriges kultur och traditioner, främmande religion/kultur, kriminalitet, integration etc

Jag har i dessa konflikter efterlyst en tredje åsikt. Sålunda människor som vågar ha en åsikt utan att detta tar sig uttryck i hat och heller inte som salongsradikalerna aldrig våga se sanningen som den är och våga stå för den oavsett vad etablissemanget skäller dem för. Med andra ord vågar träda fram och kritisera invandring, integration, avarter i främmande kulturer och religioner (som fundamentalism, ojämlikhet mellan kvinnor och män, seder och värderingar som inte är förenliga med mänskliga rättigheter och humanism) etc. Men också vågar försvara våra nationella värden som kultur, traditioner, värderingar etc utan rädsla för att bli kallade rasister, främlingsfientliga etc.

Jag vägrar att ha överseende med inkommande religions- och kulturyttringar som kränker människor (inte minst kvinnor/flickor, barn etc). Jag är motståndare till religiösa friskolor där barnen hjärntvättas och i stället för att integreras fastnar i ett utanförskap utan möjlighet att integreras i vårt land.

Jag vänder mig mot sådana som bl a Mona Sahlin etc som föraktfullt påstår att Sverige saknar egna traditioner/kultur – allt som vi har, har vi fått utifrån! Ja jag håller gärna med om att mycket av det som ingår i vår kultur kommer utifrån, det gäller alla stater. Men detta är inte hela sanningen. Vi kan ta ex lucia. Visst har vi hämtat henne från Sicilien. Men det stannade inte vid detta. Vad skulle lucia varit i dag om vi bara tagit till oss legenden?

I stället har vi med denna legend som grund skapat något fantastiskt vackert och stämningsfullt utifrån vår egen kultur och traditioner. Det är som när man skapar en opera eller ett teaterstycke. De bygger oftast bara på en idé eller en roman. Men utan musiken och regin skulle den inte bli något. Få länder kan uppvisa något mer stämningsfullt, vackert och värdigt än lucia. Därför kändes det som ett slag i ansiktet när vi i morse klockan sju slog på tv för att få se årets luciafirande. All stämningsfullhet och flertalet av de klassiska sångerna var borta. I stället fick vi höra rappare på dålig svenska ge utlopp för något som inte hade med lucia att göra utan enbart var osmakligt och stötande. Mitt avståndstagande har inte att göra med att Lucia var mörkhyad. I min syn på människors lika värde spelar utseendet inte någon roll.

Jag orkade inte lyssna mer än tjugo minuter utan tog då fram 2010 års version som vi hade spelat in och njöt fullt ut av det stämningsfulla framförandet, sången och musiken. Jag kan tillägga att jag är ateist men detta hindrade mig inte på något sätt. Jag överdriver inte när jag påstår att årets Lucia var en skändning.

Detta är inte enda tillfället när etablissemanget försöker tvinga på oss sina värderingar, åsikter, ”kultur” och vad vi skall tycka rent generellt. Men skrämseltaktiken att kalla oss rasister och främlingsfientliga är nästan utsliten och människor börjar mer och mer inse, att deras åsikter för var dag som går blir mer och mer trovärdiga och sanna utifrån hur världen utvecklar sig omkring oss.

Olle Ljungbeck, Gävle

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

49 Comments

 1. Bra skrivet.
  Mångkulturvansinnet har verkligen gått för långt.

  Får man skriva det utan att censureras?

  1. Mycket bra skrivet Li, men jag tittade inte på eländet i TV, men jag har hört andra missnöjda personers uttalanden.

  2. Absolut en sanning!
   Den här gången gick svt för långt, tv:n ska ut och inga mer pengar ska in på deras konto från mig! Rekommenderar andra att följa mitt exempel så kanske idiotin med att ständigt skända våra traditioner upphör. Den dagen svt upptäcker att kassan är tom kanske de tvingas ändra sina värderingar och faktiskt erkänna att det FINNS Svenska traditioner och ett Svenskt folk.

    1. Gjorde likadant för ett år sedan. Sade upp licensen. SVT ljuger när de påstår sig vara neutrala och obundna. Då kan vi ljuga för dem utan dåligt samvete.

 2. Jamenvafan! Den här typen av kulturberikning är en exportmöjlighet! Innan vi vet ordet av kommer Kicki Danielsson vara nere i Saudi och piffa upp ramadanbönen! Peter Jöback kan hysta av några gamla godingar på den Japanska urabon-högtiden! Resten av världen skulle häpna av glädje över vår speciella förmåga att urvattna traditioner med bisarra främmande kulturyttringar!

 3. Ord av sanning, så som jag känner den i mitt hjärta. Varför ska förresten mångkulturalismen hela tiden bara drabba västerländska/kristna traditioner? Varför ska bara Sveriges nationaldag firas med kurdisk folkdans etc., men när Somalias nationaldag uppmärksammades i Malmö – då var det endast somalisk kultur som stod på tapeten? Ingen midsommarstång där inte, och än mindre kosackdansuppvisning. Borde man inte i konsekvensens namn även komma med lite hårdrock när muslimerna firar Eid al-Fitr? Borde inte fredagsbönen i moskén berikas av lite japansk teater och maori-folkets krigsdansuppvisning? Varför inte – vi lever ju i ett mångkulturellt land; låt allting blandas med allt! Inte protester? Bra, då kör vi!

 4. Högtiderna som pkisterna vill avskaffa eller mångkultursanpassa:

  Nyår
  Valborg
  Nationaldagen
  Midsommar
  Lucia
  Jul

  Nya ingredienser arabiska rappare, vackra ord om islam,
  afrikanska dansare, tal av invandrare som hetsar mot SD mm,
  afrikanska trumslagare, mera vackra ord om islam mm.

 5. Svenska traditioner skall stoppas eller göras om helt.
  Planerat sedan många år.

  Svd 20100626 Per Gudmundson om:

  ”Fredrik Reinfeldt har exempelvis sagt att ”ursvenskt är bara barbariet”,
  Maud Olofsson att ”det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige”,
  och Sahlin själv har utbrustit avundsjukt om andra folk att ”
  Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er.
  Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

  1. Annie Lööf borde få frågan om hon också anser att det inte är svenskarna som byggt Sverige. Eftersom Olofsson ansåg det relevant att ta upp är frågan legitim till Lööf. När ska någon journalist ställa den frågan tro?

  2. Man tar sig för huvudet. Vi röstar fram politiker, och tacken vi får är att de säger att vi inte är värda någonting. Vi är bara töntiga barbarer som inte gjort något gott för landet.

   Tänk om Obama i sitt tacktal efter presidentvalet hade sagt: ”Fellow americans, you are worthless, and so are your ancestors! They were just sissy barbarians and it is a myth that they built our country!”
   Ganska otänkbart. Men detta är vad som sker i Sverige.

 6. Utmärkt skriet.
  Förstår inte varför politiker som ska representera folket avskyr sitt eget land.
  Dags att avsätta samtliga partier och låta pressen själv dö.
  Ingen vettig människa betalar för dyngan som media pumpar ut

 7. Helt rätt!
  Vad skulle hända om svenskar krävde rätten att spela svensk dansbandsmusik, eller hårdrock på högtiden eid al-fitr, avslutningsfirandet av Ramadan.

 8. Jag har sökt efter ett ord att beskriva årets lucia med men inte hittat något som passar. Tills nu. Skändning, så otroligt passande! Det var det, inte bara slakt utan total skändning. Det var även för mycket politik i det hela, otroligt genomskinligt. Gör vad ni vill men låt mig få min jul som jag alltid haft den. Jag är ateist och emot religion men är totalt jultokig. Så låt barnen få uppleva det fina med den. Det är och har aldrig varit någon som känt sig kränkt. Tvärtom faktiskt. En ljus och varm tid i allt mörker som december har.

 9. Håller med ”li” nu börjar det gå för långt i landet med det mångkulturella ,, men detta inlägg cencueras nog..

 10. Jag kräver att SVT ber offentligt om ursäkt för hela svenska folket. Mångkultur är en sak men varför inskränka detta på våra svenska traditioner.

 11. Så här var det i historiens början…
  Vår Lussebrud härstammar traditionsmässigt från en tysk representation av Jesusbarnet, och inte alls från några föreställningar om det syrakusanska helgonet, och hennes helgonlegend.
  Sen räcker det ju inte med att flickan ska se arisk ut. Hon ska ha långt hår också. Anledningen till att det är så är helt enkelt att när sedvanan uppstod, på 1600-talet eller 1700-talet i västra Sverige, så hade alla tjejer långt hår, och de allra flesta var blonda – det kom få valloner till Västergötland som sagt.
  Så om Lucia ska se ut ”som hon alltid har sett ut”, så ska hon ha långt, hyfsat blont hår, eftersom det var så det var från början.”

  1. Om detta är sanningen eller om det är en teori som framlagts av någon framgår tyvärr inte av ditt inlägg.

 12. Mycket bra skrivet och sunda åsikter. I en äkta demokrati hade det här varit en naturlig ledarskrift i en oberoende tidning. Väldigt ledsamt och ett grovt övertramp det som SVT står bakom.

 13. Skändning är ordet, gör som jag….gick direkt in på radiotjänst och sa upp min tv avgift…har tänkt det många ggr, men denna ggn gick dom för långt……

 14. Jag tycker nästan synd om den förortsrappare som förstörde stämningen, men vad hade han där att göra SVT?

 15. Jag är född 1944 och familjen köpte TV 1956. Min far var lokförare i Hagalund norr om Stockholm och tågen skulle rulla även nattetid och på helgdagar. Vi hade radio. I december längtade jag till jul och mor tände adventsljusen. Tillsammans lyssnade vi på luciasångerna i radio. Det är nu kära minnen.

  En grannfamilj var barnlös, men mycket barnkära. Där tillbragte jag timmar medan hustrun spelade piano och lärde mig mängder av sånger ur den svenska kulturskatten. Paret fick egna barn, mannen blev poliskommisarie i en ort i Småland, men avled tragiskt nog tämligen ung i samband med en rådjursjakt.

  Varannan julafton var far borta tjänstgöring. Då fick mor ensam hantera mig och framkalla barnets tindrande ögon i väntan på julklapparna. Hennes enda hjälpmedel var de vemodiga eller glada julsånger, som radion förmedlade.

  Jag minns särskilt en jul. Far och jag uppvaktade min gudmor på julaftons morgon. Det var 1952 och kärv ekonomi. Julgåvan till henne var en blomma och ett kilo kaffe (då en dyrbar vara). Hennes make låg på Serafimerlasarettet.

  Så gick far i tjänst. Hemma väntade jag otåligt på att far skulle komma hem omkring klockan 2100. I avvaktan på det lyssnade jag på radions julsånger. Far kom på utsatt tid och jag fick mina julklappar.

  Men nu undrar jag vid 68 års ålder varför SVT nödvändigtvis skall beröva mig mina kära barndomsminnen. Hudfärgen på Lucia har har jag inte och har ej heller någonsin haft någon åsikt om. Men att släppa lös en Rinkeby-rapare bland luciasångerna är direkt motbjudande.

  Vad är det för traditionsföraktande, hänsynslösa och empatilösa personer som bestämmer inom SVT?

  1. De som bestämmer på SVT är samma personer som bestämmer i Sverige..det är dags för det svenska folket att bestämma att de inte längre har vårt förtroende och helt enkelt avskeda dem 14 september 2014. Vi har ju trots allt fortfarande rösträtt..i det här landet!!

  2. Det är miljöpartister till 70% på SVT. Ett annat ord för kommunister. Och det vi fick smaka på Luciadagen, det var kulturmarxism. Och åsiktstuppfostran av folket. Jag säger upp min TV-licens idag.

  3. Detta lucia-spektakel sändes från Uppsala Domkyrka!!! Bara det ett helgerån! När rapparen kom inhoppandes stängde jag resolut av TV:n och på datorn fann jag denna underbara inspelning från Adolf Fredriks Kyrka 2011! Lyssna – det känns som vore man en av deltagarna denna tidiga Luciamorgon. Vacker sång och en repertoar helt enligt traditionen.

   http://falkopingstidning.blogspot.se/2012/12/luciamorgon-i-adolf-fredriks-kyrka.html min
   (Luciasången börjar vid 4 min.)

 16. Jag applåderar ditt inlägg i debatten. Håller med till fullo. Jag själv höll på att kräkas när jag hörde rapparen på rinkebysvenska. Vad har det med Luciatraditionen att göra?`

  Svt har gått för långt.

 17. Det var mycket bra skrivet. Allihop, varför skall våra traditioner stympas hela tiden? Och varför skall det alltid vara rapp? Mina barn lyssnar aldrig på rapping, kunde det inte likagärna varit rock?

 18. En försvårande omständighet i skandalen är att motivet var så uppenbart politiskt. Man ville få förortskultur accepterad som en del av det svenska, det målet får de visst driva om de vill men inte genom att politisera traditionella högtider. Det är fullständigt respektlöst, vilka andra politiska budskap vill SVT ha med i nästa års luciatåg?
  Olle nämner förresten helt riktigt att utseendet inte har något med människovärdet att göra, och en mörkhyad lucia är heller inget problem – om det är en slump. Har man däremot avsiktligt valt lucia utifrån personens hudfärg är man långt ifrån färgblinda själva, jag avstår från att kalla vad det är då vid sitt rätta namn.

 19. Jag är inte kristen, inte konservativ och inte nationalist. Men tycker ändå att det är fruktansvärt att licenspengarna ska gå till propaganda. Luciafirandet är ju till för de människor som gillar den traditionella lucian och att då ta in en stereotyp muslimsk gangsterrappare är ju att spotta dessa människor i ansiktet. Förresten är det väl inte rättvist mot invandrarna heller att alltid låta islam representera den svenska invandringen. Vart ska de som vill fly FRÅN islam åka till för land nu när Sverige är på väg att bli lika moskétätt som de länder de flyr från?

 20. Bra skrivit! Jag och många med mej är nu så otroligt trött på det idiotiska rasism-tjatet – og den vansinniga ”hyllningen” av mångkultur. Vem i tusan vill egentligen ha mångkultur?
  Vad är det som är bra med den? Det är nog nu. Det måste ta slut.

 21. Hej!

  Min utländska vänner säger så enkelt att detta är. sjukt, skulle visa vännerna var det var med lucia i kyrkan på SVT play! Vad får vi sej!! en svart lucia , ( har inget i mot svarta men när det är Lucia ) sedan en rappare som kommer in!!! dom sa! era kyrka måste vara helt sjuka som släpper in en rappare i Kyrkan!!!

  Sjukt var ordet! Bra ledare!

 22. Hahaha! Ja efter alla dessa kommentarer, så är det inte underligt att folk röstar på SVERIGEDEMOKRATERNA. Opinionundesökningen för DEC 10,2 procent.. Det kan vi delvis tacka SVT för….

 23. Folk…och då menar jag er, är verkligen ett släkte för sig. Folk som rasar över småsaker som tex. försök att liva upp den tråkigaste traditionen vi har i landet – lucia. Detta samtidigt som arbetslösheten är hög, klyftorna ökar och människor lider runt om i världen. Fint att ni kan prioritera vad som är viktigt och inte.

  1. Alla har rätt till en åsikt, även du. Alla tycker att olika saker är viktiga här i världen. Alla tycker inte att lucia är den tråkigaste traditionen vi har. Låt människor få tycka. Den ’traditionen’ vore ju hemskt tråkig om den togs ifrån oss.

 24. Mycket bra skrivet. Invandrare som kommer hit angriper inte våra traditioner och inte vi deras. Det är PK eliten som tror sig kunna styra våra seder och traditioner. Men aldrig att de skulle våga ifrågasätta tex ramadan. Lucian var söt med rappen var en ren provocation. Nu har SVT gått för långt.

 25. Det började redan i höstas med en förtjänstfull,saklig och balanserad insändare i SvD,varpå vi fått ta del av mer från Olles penna. Utmärkt, fortsätt så.dessutom kan dessa inlägg tjäna som inspiration för andra.

 26. Bra skrivet, särskilt detta:
  ”Avståndet mellan å ena sidan etablissemanget (politikerna, medierna, de politiskt korrekta etc) och å andra sidan majoriteten av folket ökar mer och mer.
  Orsaker till detta är etablissemangets självpåtagna roll som den som äger sanningen, moralen, de rätta värderingarna och därför kan sätta sig till domare över folket när detta inte tycker som dom.”

  Kunde inte sagt det bättre själv!
  (Trevligt när proffs formulerar ens egna åsikter på ett elegant sätt.)

 27. Din text är klockren. Det borde vara tillåtet att tycka saker och ting i ett demokratiskt land.
  Tyvärr så finns en hotbild och ekonomisk piska för den som törs göra sin stämma hörd om den råkar handla in invandring/asylhantering. Sparken eller utfrysning eller rena attacker mot hus och människor. Det kommer att bli en förändring oavsett vilket håll den tar åt. Endera vinner PK eliten och alla muslimska shairaförespråkare och det blir på bekostnad av oss svenskfödda och de invandrare som flytt från krig och trakasserier och kommit hit för att bidra och vill ta del av vår demokrati och välvilja ELLER så vinner folket och det blir på PK elitens och de odemokratiska ideologiernas bekostnad. Det kan inte fortgå så här år ut och åt in utan en stor förändring åt något håll sker – nån måste ju dra det kortaste strået till slut! HUR vill de flesta av oss att det ska bli?

 28. Jag läser i utskicket från radiotjänst. Tack vare alla som betalar radio- och tv avgift är tv:n oberoende av kommersiella och politiska intressen. Jag anser den inte alls vara politiskt oberoende. Nu detta luciafirande, var inte det i högsta grad medvetet politiskt vinklat för att inte SVT vill stöta sig med det eviga trumpetandet från politiker att Sverige är mångkulturellt. Jag tycker inte att vi här i Sverige ( snart får väl inte detta land heta Sverige mera utan det är väl rasism) ständigt ska tvingas se och höra andra människors kulturyttringar från världens alla hörn. Och en sak till. De människor ni vill fjäska in er hos och är rädda för de tittar inte på SVT. De har egna tv-kanaler och andra prioriteringar.

 29. Bra skriven insändare.
  Av döma av antalet kommentarer är detta en viktig sak.
  Märkligt att det inte lyssnas mer på det ”vanliga” folket utan svt o media styrs av en självutnämnd elit.
  När detta fortsätter kan det bara gå åt h…….e

Kommentarer avstängda