Debatt Nässjö Opinion

”Arrogans och utebliven respekt för demokratin – låt Nässjöborna få folkomrösta”

”Ingen annan politisk fråga kommer påverka Nässjö kommun så mycket som skolstrukturen,  Att då neka Nässjös kommuninvånare en folkomröstning är mycket dumt”, skriver kommunens ledande miljöpartister i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Förvåningen var inte särskilt stor när den politiska majoriteten och Moderaterna på en presskonferens nyligen, avslöjade att de säger nej till en folkomröstning om Centralskolan. Men då vill vi poängtera att beslutet om att det ska bli en folkomröstning ännu inte är fattat! Beslutet tas i kommunfullmäktige och det räcker med 19 röster av totalt 57, för att få till stånd en folkomröstning.

Det krävs dock att ett antal ledamöter i majoritetspartierna och Moderaterna väljer att inte följa partilinjen. Svaret på frågan är alltså inte given. Kommer samtliga fullmäktigeledamöter i dessa partier att rösta pliktenligt, eller kommer någon våga rösta emot/lägga ner sin röst?

Att hålla en presskonferens dagen efter namnlistorna har lämnats in för registrering är helt i linje med hur frågan har hanterats i övrigt, med ofullständig insyn och nedtystad kritik. Det visar på en arrogans och utebliven respekt för demokratin.

Vad är majoriteten orolig för?

En aktionsgrupp som kallat sig för ”skolkramare” har arbetat aktivt i ett par månaders tid. Lärare, föräldrar och kommunmedborgare har stått på stan i 10 minusgrader och samlat in namn för att få till stånd en folkomröstning i frågan om Centralskolan. Det är oerhört sällan som ett engagemang av den här kalibern har kunnat skådas i Nässjö kommun.

Kommuninvånare och väljare vill säga sitt i frågan innan skolstrukturen ska klubbas av oss politiker i kommunfullmäktige.

Då säger kommunledningen, med stöd av moderaterna, nej till en folkomröstning. Vad är majoriteten orolig för? Är kommunledningen rädd för att en folkomröstning i stort ska ge ett helt annat gensvar från väljarna?

Nonchalera folkinitiativ

Att nonchalera den här typen av folkinitiativ gynnar inte det demokratiska samhället! Det utestänger också föräldrar, elever och pedagoger att ha inflytande över en så omfattande förändring.

Är det i något ärende som det är rätt att följa sin egen övertygelse, så är det detta!

Ingen annan politisk fråga kommer att påverka Nässjö kommun så mycket som skolstrukturen och under en oöverskådlig framtid!  Att då neka Nässjös kommuninvånare en folkomröstning är mycket dumt!

Miljöpartiet de gröna i Nässjö:

Rikard Salander
Etelka Huber
Karin Larsson Salander
Michael Wallin
Paul Forssander

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Skolan är också mer än bara skolan: den är en viktig del av stadsmiljön. Att för enklare administration för den egna förvaltningen lägga ner skolor är en sak. En annan sak är vad det betyder i form av utarmning av stadsmiljön. Och kommer det att bli lättare för kommunen att sälja villatomter uppe i Ledet om Hultetskolan läggs ner?
    Suboptimering, kallas det, när man lägger upp verksamheten enbart för att vara bra för den egna enheten (=Barn- & Utbildningsförvaltningen) utan hänsyn till effekten för helheten(=Nässjö kommun)

    1. Utformning av stadsmiljön är inte precis vad jag tänker in om skolutredningen. Jag förstår att Jörgen försöker att ha ett ett helhetsgrepp, men i denna fråga är det inte relevant. Jag kan inte tänka mig att spela med ungdomars utbildning pga suboptimering. Har själv gått på Central under 70-talet o sett centrums betydelse i fråga om tillgång av otillåtna medel. Liggande förslag är tänkt att optimera möjligheterna för arbetslag och arbetsledning att verkligen visionera och ta grepp som kan göra skillnad. Ska ”hus-kramare” få styra detta?

Kommentarer avstängda