Assange begärs häktad – kan hamna i svenskt fängelse | Höglandsnytt
Nyheter

Assange begärs häktad – kan hamna i svenskt fängelse


Vice överåklagare Eva-Marie Persson har under måndagen lämnat in en framställan till Uppsala tingsrätt där Julian Assange begärs häktad i sin utevaro.

– Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande.

Julian Assange har dömts för brott i Storbritannien och kommer att avtjäna 25 veckor av straffet innan han kan friges, enligt uppgifter från brittiska myndigheter. En utlämningsprocess pågår i Storbritannien, där Assange kan komma att utlämnas till USA.

– Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook