Ät mindre kött


[adrotate banner=”27″]
Inte mer än 500 gram rött kött och chark i veckan är Livsmedelsverkets nya råd till den som vill minska risken för tjock- och ändtarmscancer.

Många skulle må bra av att äta mindre charkprodukter och mindre kött från nöt, gris och lamm. Den senaste forskningen visar tydligt att rött kött och chark kan påverka risken för cancer.
”Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan”, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket. Idag äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än så.

I Sverige är tjock- och ändtarmscancer den tredje vanligaste formen av cancer.
”Om man byter ut en del av köttet och korven mot fisk och baljväxter, som bönor, kikärter och linser, får man i sig både järn, protein och andra viktiga ämnen. Dessutom mättar de bra”, säger Rickard Bjerselius.

Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 40 procent sedan 90-talet. Ökningen har skett genom ökad import. Idag är nästan hälften av köttet importerat, huvudsakligen från länder inom EU.

[Redaktion]


Publicerat

i

av

Etiketter: