Eksjö Nyheter

Åtalad för gruppvåldtäkten får 130000 kronor i skadestånd

Den man som åtalades för gruppvåldtäkten i Mariannelund i december 2011 men som friades av Eksjö tingsrätt får nu 130 000 kronor i skadestånd för tiden han satt häktad.

Rättegång i Eksjö tingsrätt i fallet med gruppvåldtäkten. Foto: Höglandsnytt
Rättegång i Eksjö tingsrätt i fallet med gruppvåldtäkten. Foto: Höglandsnytt

Sju unga afghanska män dömdes för gruppvåldtäkten i Mariannelund där en tvåbarnsmamma utsattes för en lång och grov våldtäkt. En åttonde man frikändes av tingsrätten trots att han enligt rätten faktiskt gjort sig skyldig till brott. Han ska ha stått bredvid och tagit på sitt kön och därmed gjort sig skyldig till möjligtvis sexuellt ofredande. Tvåbarnsmamman kunde enligt domen klart beskrivit hur den frikände hade sin snopp vid hennes ansikte.
Mannen kunde dock inte dömas för det brottet eftersom åklagaren inte åtalat honom för det.
”Man kan inte dömas för något man inte åtalats för”, sa tingsrättsdomaren Erik Handmark till Höglandsnytt efter att Eksjö tingsrätt meddelat domen mot männen.
Nu får mannen 130 000 kronor i skadestånd eftersom han satt häktad mellan december 2011 och april 2012, beslutar Justitiekanslern. Mannen får mer pengar än normalt eftersom han var ung, asylsökande och uppmärksammad i media.

Höglandsnytt avslöjade att en gruppvåldtäkt skett på flyktingförläggningen i Mariannelund och följde sedan fallet i en omfattande rapportering.

Sju män dömdes till flera års fängelsestraff och sex av dem till utvisning för brottet.

Den våldtagna tvåbarnsmamman fick 400000 kronor i skadestånd.
Advokatkostnaderna gick på cirka 3,3 miljoner kronor.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

32 Comments

  1. Ja tyvärr är det så. Enligt min morbror som jobbar med statistik och är lektor så ligger SD med någon slags statistik-formel på mellan 12 och 19 % med en 90% sannolikhet på 15-16 % vid nästa val.

  2. Är det något negativt?

   Särskilt med tanke på vad dom andra partierna och politikerna har gjort och gör.

   1. Det stora negativa är att sådana som denna dom kan få vara oemotsagd juridiskt.
    Förr fanns tjänstemannalagen. Denna domare borde omedelbart förlora sin
    tjänst.

    1. Nej.

     Det är åklagaren som borde sparkas. Hårt. Domaren kan inte fälla någon för något han/hon inte är åtalad för, inte rätten heller.

 1. Och av vilken anledning kunde man inte åtala honom för detta brott efter rättegången?

  Man kan visserligen inte dömas två gånger för samma brott, men kan det vara aktuellt när han aldrig åtalades för det aktuella brottet?

 2. Åtala honom för rätt brott, döm honom för rätt brott och ålägg honom skadestånd på 130000 kr. Case closed.

 3. Det här är anledningen till att svenskar har börjat missnöjesrösta. Om bara vår stat fungerade så skulle SD fortfarande räkna sina röster i ett par hundra.

 4. Dagens Sverige i ett nötskal ingen rättvisa överhuvudtaget hoppas ni som röstat fram denna regering samt tidigare röda regeringar är nöjda.

 5. Fullständig skandal, en våldtäkt på hela det svenska samhället. Åklagaren måste dessutom vara helt inkompetent och skulle egentligen stå för skadeståndet ur egen ficka. Herregud.

 6. Skadestånd bör väl i rimlighetens namn inte utgå eftersom han faktiskt gjort sig skyldig till brott. Han satt ju inte fängslad helt oskyldig.
  Han bör väl ställas inför rätta för det brott han faktiskt har begått istället. Det har han ju inte blivit anklagad för så det skall ju gå att åtala honom för.
  Rättsväsendet bör skämmas ögonen ur sig!!

 7. Så att kolla på under en våldtäkt och onanera vid en kvinnas ansikte ger en 130000kr? Heja Sverige.

 8. Nisse i Hult.
  Kostar det inte pengar att hålla någon i fängelse?
  2000 kr/dygn x 1000 dagar x 6 personer dvs fängelsekostnader på bedömt 12 000 000 kr.

  Om inte offret blir oförmöget att arbeta…

 9. Vad är det för okunniga klåpare som sitter inom rättsväsendet? Inte anklagad för rätt brott, hur kan det hända? Han fick betalt med skattemedel för ett brott! Inte konstigt om misstro för rättsväsendet stiger.

 10. Fortfarande kan väl åklagaren överklaga den friande domen till hovrätten och då ändra brottsbenämning. Eller?
  Dessutom, ”snopp”. Om han anklagades för att ha blottat sin ”snopp” förvånar det inte att han blev frikänd. Men fan troet!

 11. Vad i helvete?!! Kvinnan vart GRUPPVÅLTAGEN!! Och en karl står och runkar precis vid hennes ansikte medan hans polare VÅLDTAR henne och HAN får SKADESTÅND?!! Vad är det för fel på det svenska rättsamhället?!!

 12. Skam! Skandal! Vad är det för omdömeslöst folk som sitter i svenska domstolar?

  Sverigedemokraterna tackar och tar emot!

 13. Mannen som stod bredvid ringde inte polis, eller avvärjde våldtäkten och ska därmed enligt lag dömas till straff (oavsett om åklagaren tog upp det eller ej, så vet domaren att så lyder lagen och ha det i åtanke. Tingsrätten kan inte skylla på åklagaren om domaren inte kan lagtexten. Att vara ung, gammal eller ha en annan hudfärg ger ingen ursäkt att inte ringa polis, eller hjälpa en medmänniska i nöd.

 14. Kommer åklagare att åtala mannen under nya åtalspunkter? Denna dom är så motbjudande att jag ej finner ord. Grovt sexuellt utnyttjande/tvång och medhjälp till grov våldtäkt är väl fullt rimliga åtalspunkter? Omedelbar avbrytning av asylprocessen borde vara en självklarhet. Nåväl…svenska folket har det styre och rättsväsende man röstat fram.

 15. Man kan inte dömas för något man inte är åtalad för, det förstår jag.
  Men varför åtalar man honom inte?

  Jag förstår inte

 16. Det här togs upp den 12 januari 2012. Varför är det ingen som polisanmäler personen i fråga för de korrekta brotten?

 17. Har Sverige blitt helt sjukt?!!

  Gir mening til sangen: Jag er inte sjuk, jag er bare svensk!

 18. Det är en skandal och stor skam hur det gått till!
  Vi tror att vi är så humana i Sverige och värnar om alla, men istället favoriserar vi de som begår brott!
  Har domstolarna tappat geppet om rätt och fel?
  Vi håller på att tappa de värderingar som en gång stod högt i kurs i vårt land.

 19. Vill bara säga en sak eftersom vad jag innerst inne känner skulle inte tillåtas skrivas här. Men det är dina och mina skattepengar som denne ynkrygg nu får och det är skandal!

 20. Nu har PC och flathet verkligen kommit till ytan! Så lange som sverige och svenskarna accepterar denna rättsröta och totala rädsla att ta itu med folk som har tagits hit och givits en fristad, i stort sett kan göra vad de vill och utan påföljd, då ör det dags att lämna landet igen! Har bott utomlands i 42 år, tillbaka i 2 år nu , och har redan haft nog! Åker igen i november! Good bye!

Kommentarer avstängda