Jönköpings län Nyheter

Åtta personer dödade av knarksprej

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i det s.k. fentanylmålet

Svea hovrätt har nu i huvudsak fastställt den dom från Södertörns tingsrätt där två bröder dömdes för åtta fall av grovt vållande till annans död sedan de via en hemsida sålt nässprej med fentanylliknande preparat, vilket lett till att åtta personer avlidit sedan de använt sprejen.

En av de döda kom från Jönköpings län. Hovrätten skärper straffet för en av bröderna. Tingsrätten kom fram till att bröderna av oaktsamhet orsakade de åtta dödsfallen, eftersom de sålt så farliga preparat till personer som kunde antas använda dem som missbrukspreparat.

Hovrätten har gjort samma bedömning. Hovrätten har dock skärpt straffet för den äldre brodern, från fem och ett halvt till sex års fängelse. De avlidnas anhöriga får de skadestånd som de begärt. Hovrätten är enig i sin bedömning.

– Bröderna har sålt livsfarliga nässprejer till personer som kunde förväntas missbruka dem. De har varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör. Bröderna har genom sin försäljning orsakat åtta dödsfall och de ska därför dömas för detta, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook