”Avhoppen från gymnasieskolan är oroväckande”

”Varje år hoppar 7 000 ungdomar av redan i årskurs ett i gymnasiet. De är inte misslyckade ungdomar som ska lämnas åt sitt öde – de är ungdomar som behöver hjälp och stöd för att komma tillbaka”, skriver Eksjös riksdagsledamot Emma Carlsson-Löfdahl i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Folkbildningen stärker Sverige. Kunskapens värde och betydelse är central för oss liberaler. Därför har vi alltid gått i bräschen för allas rätt till utbildning. Det var liberalerna som drev fram folkskolereformen ‒ startskottet för Sveriges utveckling ur fattigdomen. Liberalerna var också med och lanserade folkbildningstanken och studiecirkeln. Folkbildningen har alltid varit och är fortfarande en liberal kärnfråga.

Folkbildningens särart genom hela Sveriges utbildningshistoria är tydlig och den unika förmåga som folkbildningens har – att anpassa sig till de rådande samhällsförändringarna – har stärkt folkbildningens ställning som en viktig aktör i arbetet med att höja kunskapsnivån i samhället.

Folkhögskolorna är viktiga. Många ungdomar med bristande skolbakgrund har via folkhögskolor, fått en andra chans till en utbildning. Deras arbete för en förbättrad integration har också förstärkts genom att man nu får möjlighet att bedriva Sfi-undervisning. Det är ett viktigt steg för att öka mångfalden och höja kvaliteten på undervisningen i svenska för nyanlända invandrare.

De stora avhoppen från gymnasieskolan är oroväckande. Varje år hoppar 7 000 ungdomar av redan i årskurs ett i gymnasiet. De är inte misslyckade ungdomar som ska lämnas åt sitt öde – de är ungdomar som behöver hjälp och stöd för att komma tillbaka.

Många av dessa unga skulle förmodligen aldrig komma tillbaka till skolbänken om det inte vore för folkhögskolornas studiemotiverande kurser, en satsning som Alliansregeringen tog initiativ till och som innebär att ungdomar som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskola får möjlighet att gå en utbildning med kurser av motivationshöjande karaktär på en folkhögskola. Målet är att underlätta för dem att komma tillbaka till skolan och fullfölja sin utbildning.

För de ungdomar som har gått en studiemotiverande kurs och som fortfarande har motivationen uppe är det viktigt att plats bereds så snabbt som möjligt för vidareutbildning. Ett alternativ för dessa ungdomar är allmän kurs på folkhögskolan som ger dem en möjlighet att slutföra sin grund- eller gymnasieutbildning.

Folkpartiet och regeringen fortsätter satsa på ungdomar som behöver hjälp och stöd för att komma tillbaka. Vi satsar 120 miljoner kronor på en utökning av de allmänna kurserna på folkhögskolorna fram till 2014. Samtidigt som vi utökar platserna till de studiemotiverande kurserna. Vi tror på folkhögskolornas kapacitet och möjligheter att förändra och förbättra.

Sveriges möjligheter att dra fördelar av globaliseringen förutsätter en aktiv jobbpolitik och en utbildningspolitik som ger alla individer en möjlighet att uppnå sina drömmar och mål. I det arbetet är folkbildningen och folkhögskolornas roll viktigare än någonsin.

Emma Carlsson Löfdahl (fp)
Riksdagsledamot för Jönköpings län


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ””Avhoppen från gymnasieskolan är oroväckande””

  1. Profilbild för Anna
    Anna

    Håller med om allt och tycker det låter som en klok satsning. Dock handlar nog många av avhoppen om att man dag efter dag läser om varsel och uppsägningar. Studiemotiverande utbildningar är för dem som saknar framtidstro helt kastat sjön, tyvärr. Det är ändå i slutändan jobben som saknas, inte utbildningar..

  2. Profilbild för Den observante
    Den observante

    Många ungdomar väljer att hoppa av för de ser helt enkelt inte att det lönar sig att studera.
    Samtidigt är många skolor utslitna med trista lokaler, personalen går på knäna för att de ska hålla på med en massa administrativt skit och kraven chockhöjdes över natten på regeringsinitiativ.
    Hade jag varit i gymnasieålder idag vet i tusan om jag hade ansträngt mig när det ser ut som det gör.