Avrättade arbetare och alliansens skattesänkningar – anledning att ge sig ut på gator och torg


”[Det finns] all anledning till att ge sig ut på gator och torg för att påminna makthavarna om att välfärdsbygget inte ännu slutförts”, skriver Kari Parman, ordförande för socialdemokraterna i Gnosjö kommun, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om varför den internationella arbetarrörelsens högtidsdag firas.

Här om dagen kunde vi läsa i en lokal dagstidning om hur en insändarskribent beskyllde den sittande regeringen för otryggheten i dagens samhälle och ondgjorde sig över att allianspartierna och partiet vars företrädare talar illa om Sverige blivit orättvist behandlade. Han ställde av okunnighet eller i syfte att provocera frågan ” Varför demonstrerades mot den egna politiken?” och ”Varför vänsteranhängarna envisas med att demonstrera mot det samhälle som det själva har byggt upp under närmare 80 år?” på första maj.

För det första så är första maj den internationella arbetarrörelsens högtidsdag och världen över går politiska partier, organisationer och vanligt folk ut på gatorna för att demonstrera. Inte för att protestera. Det känner ju ändå de allra flesta till. Men insändarskribenten har tydligen inte koll på detta och tydligen inte heller varför man firar just den 1 maj?

Förstamajdemonstrationer har sin upprinnelse i USA. Den 1 maj 1886 gick USA:s arbetare i alla de stora städerna ut med krav på åtta timmars arbetsdag. Det ledde till sammandrabbningar med polisen och polisen i Chicago öppnade eld mot demonstranterna och sköt ihjäl några personer.

1 maj blev minnesdag för avrättade arbetare.

Två år senare utropade den Andra internationalen på den amerikanska delegationens förslag 1 maj till den internationella generalstrejkens dag. Första maj skulle nu firas till minne av de som miste livet vid Haymarketmassakern och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag. Ända sedan dess har dagen varit en internationell manifestationsdag.

För det andra så finns det fortfarande orättvisor i samhället och vi ser att exempelvis de ekonomiska klyftorna ökat till följd av skattesänkningarna som alliansregeringen genomförde. Alltså all anledning till att ge sig ut på gator och torg för att påminna makthavarna om att välfärdsbygget inte ännu slutförts.

Sedan 700-talet

Första maj har man firat runtom i världen sedan åtminstone 700-talet av olika anledningar men efter att första maj blev den internationella arbetarrörelsens högtidsdag i slutet på 1800-talet har den blivit en svensk tradition fast förankrad i det svenska folkhemmet och helig för arbetarklassen på vars axlar tyngden av den heliga tillväxten vilar.

Kari Parman
Ordförande
Socialdemokraterna
Gnosjö


Publicerat

i

av

Etiketter: