Nyheter

Bakläxa för ks om Vetlandas centrum

Det fanns inga tunga ämnen att prata om när Vetlanda kommunfullmäktige sammanträdde på onsdagskvällen. Men en motion om hur Vetlandas centrum ska kunna utvecklas föranledde flera åsiktutbyten.

Två av de tre på allianssidan som titulerar sig kommunalråd, Tommyn Bohman och Gunilla Hjelm gav sig i leken medan däremot Klas Håkansson inte sa något varken eller i övrigt under kvällen.

Det var oppositionsrådet Jan Johansson (VF) och Carina Strömbäck (V), som låg bakom motionen. Men det hade kommunstyrelsemajoriteten inte bedömt som nödvändigt och sa nej till ytterligare åtgärder.

Men när fullmäktige hade att besluta i frågan blev det liv i luckan. Motionären Johansson ansåg att motionen behandlats felaktigt och yrkade på återremiss. Dessförinnan hade Gunilla Hjelm, © redogjot för alla de grupper som arbetade för att lyfta Vetlanda centrum till nya höjder.

Den gratisparkering som också nämnts i motionen såg hon som en budgetfråga. Vänsterns Göran Svensson ansåg att gratis parkering i centrum var en rättvisefråga – ute i Nydala ’är det gratis, runt Maxi är det gratis. Även han ville se en ågterremiss.

Lars-Olof Reinfeldt tycke det mest verkade gruppterapi med alla de människor som satt i olika grupper och pratade, vilket naturligtvis retade upp Gunilla Hjelm.

Efter ytterligzre några replikskiften äntrade kristdemokraten Ingemar Sturesson och konstaterade att de där P-avgifterna diskuterats så länge han kom ihåg – men att en återremiss kanske kunde få slut på följetongen.

Så blev det också. Voteringen slutade 26-19 i kommunstyrelsens favör. Det föranledde somliga allianspolitiker att tro att man segrat.

Men med gällande kommunallag var det alltså remisskravet som segrade.

Lite allmänt stingsligt var det också när kommunstyrelsen inte ville att något skulle åtgärdas med anledning av Lars-Olof Reinfeldts (MP) moion om att förvandla Norrgården till demenscentrum Kommunstyrelsen menade att man redan planerade för ett sådant även om motionären ville se större kompetens i satsningen.

Han fick både medhåll och mothugg av vård- och omorgsnämndens ordförande Carina Bard (M) och häcklades av Marie Johansson (KD) för att motionen kom nu.

Vetlanda är på väg att bli den stora vindkraftkommunen i södra Sverige. Fullmäktige informerade av de båda vindkraftbolagen Stena Renewable och Eolus om verksamheterna. Frågelustan hos ledamöterna var obetydlig – och Lars-Olof Reinfeldt tystades ner när han hade frågor att ställa.

Sammanträdet i övrigt var en transportsträcka.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook