Bandy Krönika

”Bandy är som ett krig”


[adrotate banner=”28″]
”Sandviken borta på söndag. Sedan inleds kvalet till slutspel för Vetlanda BK. Ett kval som är två matcher långt och som avgörs på tre dagar”, skriver Leif Hedberg i en bandykrönika.

Nästa vecka (vi struntar i söndagens bortamatch mot Sandviken) spelar Vetlanda BK mot Bollnäs hemma på onsdagen och två dagar senare åker man till ett förmodat vindpinat Skarpe Nord för att ta sig an IFK Kungälv.
Två oerhört viktiga matcher om VBK ska ta den åttonde slutspelsplatsen. Jag ser det som ett litet slutspelskval.
De två lagen har under senare omgångarna närmat sig bakifrån och därför var det synd att inte VBK skrällde mot Villa.

Svårt att stänga
Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att “stänga matcher” i bandy även om det bara är få minuter kvar. Det räcker med en hörna eller ett frislag i en farlig position så är det mål baklänges. Nu blev det båda delarna mot Villa. Så vad jag inte begriper är hur ett helt lag kan lägga sig på försvar ända nere vid eget straffområde.
Villa försökte annars nå David Karlsson med lyror tidigare under matchen men utan framgång.
Hade VBK ställe upp laget högre i plan mot slutet av matchen hade man kanske inte heller Villa nått Karlsson med några lyror men man hade förmodligen inte heller fått det frislag och den hörna som man nu avgjorde matchen på.
Det är en hypotes men vi vet att det låga försvarsspelet gick åt helv…just det.

Bandy är som ett krig
Den före detta guldtränaren Hasse Ekman från 1986 sa någon gång att “en bandymatch är som ett krig, det gäller att vinna yta/mark”.
Ju mer yta man vinner framför sig ju närmare mål kommer man. Och hamnar sedan bollen i motståndarmålet har man givetvis tagit maximalt med yta eftersom bollen passerat mållinjen – och dessutom inne i målet.
Därför är jag också alltid lika förvånad då VBK har bollen långt nere i hörnen på motståndarnas planhalva och väljer att spela tillbaka bollen långt ner på egen planhalva.

Bolltapp
Alternativen är att söka hörna, frislag, straff eller att försöka nå en medspelare framför mål. Ett bolltapp så högt upp kan man kosta på sig. Man har ändå 6-7 spelare “hemma”. Som motståndarna ofta gör.
Det känns som om motståndaren får betydligt fler hörnor än VBK och man får hörnorna för att man söker dem.
Och motståndarna utmanar i högre grad BBK-spelarna högre upp i plan.

Slå ut bollen
Jag är inte heller överförtjust i alla spelvändningar och överlämningar som VBK gör på egen planhalva – och som inte sällan straffar sig bakåt istället.
VBK-spelarna pratar själva om vikten av “delaktighet”, att så många som möjligt ska vara involverade.
Och visst är det så. Bara slutet blir gott.
Men jag tror alla andra kände sig lika delaktiga då Tomi Hauska (hemma mot Sirius) och Daniel Johansson (borta mot Sirius) på egen hand snurrade bort 7-8 Siriusspelare.
Norges förre förbundskapten i fotboll Egil Roger Olsen, mer känd som Drillo, lär ha sagt att om man haft bollen i en minut eller mer är det bättre att slå ut den till inkast till motståndarlaget och istället satsa på att erövra den snabbt igen och ställa om snabbt till kontring. Ligger mycket i det.

Frisk vågat av Österberg
I mötet mot Villa-Lidköping var ryske Anatoly Suzdalev överställd till förmån för unge Pontus Vilen.
Ett mycket tufft drag av tränaren Tommy Österberg som han ska ha all heder av.
Vilken tränare som hämtats utifrån hade haft ett sådant tänk?
Det vanliga är istället att en sådan tränare tänker kortsiktigt, bara till nästa match. Att låta Vilen spela är givetvis kanonbra på sikt men med all säkerhet har inte Tommy Österberg någon nytta av det. Han bor kvar i Göteborg med sin familj och att han ska träna VBK – om låt säga – 3-4 år ser jag som en utopi. Ändå väljer han att satsa på den unge Skirö-produkten Vilen som ju dessutom gjorde mycket bra ifrån sig. Jag har själv haft förmånen att haft Vilen som tränare och han kan bli hur bra som helst på sikt. En avig högerfattad spelare som kan göra det oväntade. Ett tips bara till Pontus: Spela som du gör i U20. Det är på de meriterna – och eventuellt också träning – som du är uttagen. Det kan bli lite väl mycket alibispel ibland.

Upprepa gärna sviten
Sandviken väntar alltså på söndag.
Hemma i Sapa Arena blev det förlust mot Edlunds gäng. Och det blir det säkert på söndag också. Men det är inget att bry sig om. Den förlusten då var för övrigt den fjärde i rad så långt. Därefter vann VBK tre raka matcher, förlorade tre raka matcher, vann tre raka matcher för att nu senast förlora tre raka matcher igen.
Samma svit efter söndagen så kommer VBK att besegra Bollnäs, Kungälv och Gais i nämnd ordning för att avslutningsvis förlora mot Edsbyn, Västerås och Vänersborg.
Det skulle innebära 22 poäng,
Tveksamt om Bollnäs och/eller Kungälv når dit.

Ingen lämnar Bollnäs
Bollnäs har officiellt gått ut med att man ska sänka lönerna och spelarna är fria att lämna klubben. Och det ska i så fall vara gjort senaste den 15 januari, alltså samma dag Bollnäs möter VBK i Sapa Arena.
Många har spekulerat i spelarflykt. Det tror inte jag. Jag tror inte en enda spelare lämnar Snoddas-gänget.
Men hur motiverade är man att spela slutspel med en lägre lön..?

[Bandy]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook