Ekonomi Höglandet Småland Vetlanda

BANDYCHOCK: Kommunen säger ja till ny hall för 38 miljoner kronor

Kommunstyrelsen i Växjö sa under tisdagen ja till att låna ut 38,7 miljoner kronor för uppförande av en bandyhall i Åby åt nyblivna elitserielaget Åby/Tjureda.

Förutsättningen har varit att föreningen Åby/Tjureda IF presenterat och verifierat en långsiktig ekonomisk plan som säkerställer driften av bandyhallen och föreningens verksamhet.

– Åby/Tjureda har med sina 1200 medlemmar, sina sportsliga framgångar, sin ekonomi och inte minst det enorma engagemang som finns på orten, visat att de tänker långsiktigt och har alla förutsättningar att lyckas med sin satsning, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada för Växjö kommuns stöd och lånet som möjliggör vår hall. Vi har haft en bra dialog genom den här processen och ser nu mycket fram emot att starta byggnationen som vi tror och hoppas ska komma många kommunbor till gagn, säger Owe Svensson, ordförande i Åby/Tjureda.

Åby/Tjureda har också ansökt om driftsbidrag på 3,8 miljoner/år samt upprättande av nyttjanderättsavtal på 500 000 kronor/år. Växjö kommun ger idag ett driftsbidrag (som innefattar elkostnad, avskrivning och räntekostnader) på mellan 900 000 till 1,2 miljoner kronor varje år. Åby/Tjureda får utöver detta även föreningsstöd från kultur- och fritidsnämnden på cirka 300 000 kronor per år. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige är att dessa stöd blir kvar på nuvarande nivå.

Bandyhallen som Åby/Tjureda planerar ska placeras över befintlig isyta och ha en yta om 80 x 120 meter med invändig takhöjd på 12 meter ovanför isen. Det är kommunfullmäktige som slutgiltigt beslutar i ärendet, den 21 maj.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook