Barn kan dö – landstinget varnar för farlig smitta | Höglandsnytt
Hultsfred Vimmerby

Barn kan dö – landstinget varnar för farlig smitta

De senaste två månaderna har flera fall av kikhosta konstaterats i Vimmerby- och Hultsfredstrakterna och landstingets smittskyddsenhet uppmanar nu till ökad uppmärksamhet.

”Det rör sig om tre spädbarn och tre vuxna och det är fler fall än normalt. Spädbarn under sex månader har ökad risk för allvarlig sjukdom eftersom vaccinationerna ännu inte gett full effekt och bör därför skyddas från nära kontakt med personer som har långdragen luftvägsinfektion med hosta”, säger biträdande smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Spädbarn smittas för det mesta av personer i sin närmaste omgivning som inte är medvetna om att de har kikhosta. Förutom ökad uppmärksamheten uppmanar smittskyddsenheten till frikostig provtagning vid långdragen hosta.
Vaccinets effekt avtar med tiden varför man kan bli sjuk trots att man är vaccinerad. Sjukdomen behöver inte alltid ge typiska kikningar, utan förekomma som enbart långvarig hosta. Vuxna och vaccinerade barn får ofta lindrig sjukdom men kan ändå vara smittsamma. Kikhosta är mycket smittsamt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook