Barnmorskan berättar om sin abortvägran | Höglandsnytt
Eksjö Jönköping Jönköpings län

Barnmorskan berättar om sin abortvägran

”De mänskliga rättigheterna innefattar inte rätten till abort men de innefattar rätten till liv och till samvetsfrihet”, skriver i ett debattinlägg på Aftonbladet den abortvägrande barnmorskan som anmält Höglandssjukhuset för olaga diskriminering.

[adrotate banner=”28″]
Barnmorskan som inte heller fick ett utlovat jobb i Värnamo har nu också valt att anmäla också det sjukhuset till Diskrimineringsombudsmannen.
För Världen idag berättar barnmorskan hur hon fått stöd av många likasinnade världen över.
I sitt debattinlägg kritiserar barnmorskan skarpt Höglandssjukhuset och landstinget i Jönköpings län, bland annat för att inte följa gängse europeisk rätt.
”Det är djupt beklagansvärt att de sjukhus där jag förlorat mitt jobb, Läkarförbundet, Vårdförbundet och svenska hälsovårdsmyndigheter tillåter diskriminering och inte respekterar rätten till samvetsfrihet som är en mänsklig rättighet i resten av Europa”, menar barnmorskan och berättar om fall där aborterade barn kämpat med att försöka andas i en timme i famnen på sjukhuspersonal.
”De här barnen har inte ens rätt till smärtlindring”, påpekar barnmorskan i sitt debattinlägg och klargör:
”Rätten till liv är den viktigaste mänskliga rättigheten av alla”.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Jag respekterar folks åsikter Men varför söker man ett sådant jobb när man vet att det är en del av arbetsuppgifterna

 2. Vi som var med på 60-talet och nekades abort eller hade vänner som nekades abort. Som reste till Polen för tvivelaktiga sådana. Tro det eller ej. Vi lever faktiskt fortfarande. Aborter utfördes också på 60-talet men då skulle 2 läkare skriva på ett intyg för abort. Det tog tid. Alldeles för lång tid. Fostren han utvecklas till idag barn som lever vidare. En mycket god vän till mig fick sin abort godkänd så sen att man fick stycka ut detta barn. Den kvinnan hade svårt att komma tillbaka till en normal tillvaro.
  Aborter skall ske mycket tidigt, så fort som möjligt. Helst med ett dagen efter-piller som vi just nu fått veta att de inte fungerar om man är överviktig.
  Att vara motståndare till abort behöver inte vara en nackdel när man arbetar vid förlossningar.
  Att vara barnmorska behöver inte vara svårt för oss att acceptera. Även läkare har svårt att acceptera aborter.
  Jag tror inte frågan är så bred, med den upplysning vi har idag.
  Vi har råd att acceptera abortmotståndare, men det ska absolut vara fri abort.

  Tack för ordet.

 3. Man får tycka vad man vill om abort men om man inte kan utföra alla uppgifter som ingår i jobbet får man nog acceptera att man inte får jobbet. Jag hade inte anställt någon som inte kan utföra alla de uppgifter som krävs.
  Vad gäller den så kallade ”samvetsfriheten” så verkar det helkonstigt. Hur skulle det se ut om anställda börjar vägra en massa olika uppgifter?

Kommentarer avstängda