Eksjö Jönköping Toppnyheter

”Begränsat utrymme” – mamma på Höglandssjukhuet fick inte vara med sin nyfödda bebis


Inspektionen för vård och omsorg väljer att lägga ner en utredning och inte ge någon kritik efter att en mamma inte fick åka ambulans tillsammans med sitt nyfödda barn från Höglandssjukhuset.

Kvinnan anmälde region Jönköpings län efter att hon upplevt sig illa behandlad. Mamman blev överflyttad från Ryhov till Höglandssjukhuset p g a platsbrist och väl framme upptäcktes att vattnet gått. Barnet förlöstes men tio timmar gammalt måste barnet köras akut tillbaka till Ryhov på grund av infektionsmisstanke.

Mamman blev nekad att följa med i ambulansen och måste istället sätta sig i sin egen bil och köra efter ambulansen till Ryhov.

IVO bedömer nu att den medicinska handläggning av patienten som gjordes inför förlossningen samt efter förlossningen inte var bristfällig.

”Vid akuta ambulanstransporter prioriteras i första hand patient— och trafiksäkerheten. Just vid denna transport var det extra utrustning och personal från avsändande klinik som medföljde i transporten detta medförde att det var en ökad lastvikt samt begränsat med utrymme”, säger Maria Engman, chefen för kvinnokliniken, i ett yttrande till IVO.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook