BESKED: Du äter bättre – men inte bra

En genomsnittlig matätare i Sverige får idag i sig mindre socker och salt, mer nyttigt fett och mer D-vitamin än för fem år sedan. Samtidigt minskar intaget av jod. Vi får i oss mindre av organiska gifter, som dioxin och PCB medan intaget av bly och kvicksilver ligger still och kadmium ökar något. Det visar senaste omgången av Livsmedelsverkets återkommande undersökning Matkorgen.

Den mat som Livsmedelsverket köper in och analyserar bygger på Jordbruksverkets statistik om vad en ”medelkonsument” får i sig. Undersökningen genomförs vart femte år och syftet är att mäta vad vi får i oss av nyttigheter och gifter. Eftersom det är ett genomsnitt finns det både de som får i sig mer och de som får i sig mindre av ämnena.

Den mat som Livsmedelsverket köper in och analyserar bygger på Jordbruksverkets statistik om vad en ”medelkonsument” får i sig. Undersökningen genomförs vart femte år och syftet är att mäta vad vi får i oss av nyttigheter och gifter. Eftersom det är ett genomsnitt finns det både de som får i sig mer och de som får i sig mindre av ämnena.

– Nu köper medelhushållet mat som går mer i linje med kostråden. Det är glädjande att det går åt rätt håll även om vi fortfarande inte äter bra, säger Per Ola Darnerud, projektledare för Matkorgen, i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar undersökningen att intaget av vissa oönskade ämnen inte minskar. Det gäller bly och kvicksilver och även ämnet kadmium som kan finnas i spannmålsprodukter. Vi tycks få i oss något mer kadmium än tidigare. Det kan bero på att vi äter mer spannmål och även mer fullkorn, vilket är positivt för hälsan.

Intaget av jod, som behövs för kroppens ämnesomsättning, har minskat dramatiskt sedan slutet av 90-talet. Brist på jod kan leda till struma, förstorad sköldkörtel. Om gravida får i sig för lite jod kan det leda till att fostrets utveckling påverkas negativt.


Publicerat

i

av

Etiketter: