BESKED: Så här vill politikerna göra efter valet – Centern vinner | Höglandsnytt
Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

BESKED: Så här vill politikerna göra efter valet – Centern vinner

Allianspolitiker vill regera ihop, men socialdemokrater samarbetar hellre med centerpartister än med miljöpartister. Alla partier utom ett har Moderaterna eller Socialdemokraterna som huvudmotståndare. Det visar Dagens Samhälles enkät, där ledande kommunpolitiker från hela Sverige fått ge besked om vilka partier de helst vill samarbeta med efter valet.

De rödgröna partiernas politiker vill samarbeta i första hand med varandra, med undantag för de socialdemokratiska kommunpolitikerna som föredrar samarbete med Centern framför Miljöpartiet. Allianspolitiker önskar hålla ihop.

– Bilden är tydlig. Trots att det finns allt fler blocköverskridande samarbeten så är ideologi fortfarande viktigt i valet av samarbetspartner, kommenterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I enkäten har politikerna även angett vilket parti de ser som sin huvudmotståndare i kommunvalet.

Allianspolitiker ser Socialdemokraterna som huvudmotståndare, medan S- och V-politiker pekar ut Moderaterna som sin främsta motståndare. Centerpartiet är det mest populära samarbetspartiet totalt sett.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook