Debatt

”Beskedet från Kreml är kristallklart – Ryssland tar Öland, Gotland och Skåne”

”Sverige lever farligt. Ryskt Jakt/ bombflyg opererar i närheten av Svenska militära övningar och helt ogenerat flyger i den heliga zonen mellan Gotland och Öland”, skriver Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Maktbalansen i Östersjön och kringliggande stater håller på att förändras och vi kommer aldrig kunna återta vår egen intressezon i det nordeuropeiska området.

Jag grundar denna enkla analys på de senaste dagarna händelser. Beskedet från Kreml är kristallklart och helt enligt regelboken, det har uppstått ett maktvakuum i Östersjön, incidentberedskapen i luften och på havet har ersatts med radarspaning. Sverige sparar pengar.

Du som läser detta frågar dig planerar Ryssland att invadera Sverige, nej och åter nej. Varför invadera ett land som man redan är i besittning av, man kan operera helt ogenerat i vårt intresseområde.

Vi måste tänka i det militärpolitiska perspektivet att något händer i Rysslands område som kräver tillgång till Östersjöutloppen och det finns bara ett riktigt utlopp nämligen Öresund.

De Ryska generalerna skulle göra tjänstefel om de inte hade planlagt hur man tar sig ut ur Östersjön med eller utan kärnvapen. I det scenariot ingår de baltiska öarna. Tyngst är naturligtvis Gotland, Öland och Bornholm även Rugen. Den som har dessa kan med osvikligt allvar diktera villkoren för trafiken genom Öresund.

Ett framtida oförutsägbart krigsscenario innebär man tar Öland, Gotland och Sydvästra Skåne.

Det är mot denna bakgrund vi måste ha en perspektivplanering om än hemlig som innebär att vi redan nu har de ekonomiska, politiska, organisatoriska och militära musklerna att avvisa en inkräktare i de områden jag beskrivit.

Ledamöterna i försvarsutskottet som spelar huvudrollen i Rysslands analys av Sverige. Säger utskottet nu skärper vi beredskapen då drar sig Ryssarna tillbaka. Incidenterna är en öppen politisk fråga till Sverige, förmår ni eller vill ni skydda er intressesfär. Om inte gör vi det.

De svenska försvarspolitikerna svävar påtagligt på målet i försvarsfrågan. Det är farligt, Kreml tar oss på orden. Sverige är vår intressesfär maktbalansen måste upprätthållas, vi tar över.

Ett land har sin eget försvar eller någon annans. Just nu håller vi på och få Rysslands försvar som vårt…

Lars-Håkan Halldin, Försvarspolitiker Classic, Brännelund Eksjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook