Jönköping Jönköpings län

BESLUT: SKYDDSJAKT på ROVDJUR i länet


Länsstyrelsen i Jönköpings län har under torsdagen fattat beslut om skyddsjakt på ett lodjur i nordvästra delen av länet, enligt besked under sena eftermiddagen.

Främst delar av Mullsjö och Habo kommuner berörs men också en bi av Jönköpings kommun. Orsaken till beslutet är upprepade angrepp på får orsakade av lodjur. Beslutet gäller från och med den 4 januari till den 3 februari.

Sedan den 15 februari 2017 har fem lodjursangrepp inträffat i Mullsjö kommun, där det senaste angreppet upptäcktes den 3 januari och besiktigades. Angreppen har inträffat inom ett begränsat område och alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara orsakade av lodjur. Sammanlagt har 23 får dödats eller tvingats avlivas på grund av angreppen.

Länsstyrelsen gör bedömningen att angreppen som inträffat i området under en förhållandevis kort tid, utförts av en individ som är mer benägen att angripa tamdjur än vad som normalt kan förväntas. Länsstyrelsen anser att angreppen sannolikt kommer att fortsätta och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska risken för fortsatt upprepade angrepp i området.

Skyddsjakten leds av en jaktledare som utsetts av Länsstyrelsen. Endast jägare som jaktledaren har pekat ut kan delta i skyddsjakten.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook