Höglandet Jönköpings län Nässjö

BEVIS: Nässjö är bäst igen – suveränt för invandrare


Nässjö visar sig vara bland de bästa kommunerna i landet på att ta hand om barn med flera modersmål.

Det är stora skillnader på hur aktivt kommuner arbetar med modersmål i förskolan. I dag är var femte barn i Sverige flerspråkigt och Skolverket har nyligen föreslagit för regeringen att läroplanen ska uppdateras med ett förtydligande om förskolans ansvar för modersmål. Förskolans modersmålsbarometer har tagits fram av utbildningsföretaget ILT Inläsningstjänst.

– De flesta kommuner arbetar aktivt för att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål i förskolan, men skillnaderna är stora trots att vi ska ha en likvärdig förskola. Forskning visar att ett aktivt modersmålsarbete stärker fortsatt språkutveckling både på modersmålet och svenska, samt barnens självkänsla och kulturella identitet, säger Jakob Skogholm, vd ILT Inläsningstjänst, i ett pressmeddelande.

204 kommuner valde att delta i Förskolans modersmålsbarometer som rankar Sveriges kommuner utifrån hur aktivt de arbetar med modersmål i förskolan. Det är stora skillnader mellan kommunerna. Högst resultat i Sverige har Arboga, Nässjö, Uddevalla, Värnamo, Flen och Mölndal med 22 poäng av 24 möjliga. I botten av de svarande kommunerna placerar sig Vara med 0 poäng. Snittet för riket var 13 poäng.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook