Ekonomi Höglandet

BEVISAT: Trähus är bra för hälsan – Höglandet jublar

Nu är det vetenskapligt bevisat: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande, visar det europeiska forskningsprojektet Wood2New som nu avslutats efter tre år.

Trähusindudstrin på Höglandet kan glädja sig åt forskningsresultaten.

Forskarna i projektet konstaterar att trä har hög hållfasthet i förhållande till sin vikt, är lätt att arbeta med, är förnybart och att det finns tillgängligt i stora mängder. Det går snabbt att bygga med, ger en bra arbetsmiljö på byggplatsen, är flexibelt och ger designern stora friheter. Trä binder och lagrar koldioxid, jämnar ut luftfuktigheten inomhus och är återvinningsbart.

– Ett ökat bruk av trä ger stor positiv påverkan på både hälsa och miljö och innebär stora affärsmöjligheter, säger Tomas Nord, universitetslektor vid Avdelningen industriell ekonomi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande. Han har också ansvarat för ett par delprojekt inom projektet Wood2New.

Forskare vid Aalto-universitetet i Finland och Treteknisk i Norge har visat hur träet suger upp och avger fukt och på så vis bidrar till ett bättre inomhusklimat. När vi duschar eller kokar mat på spisen ökar luftfuktigheten, träet suger upp fukten och avger den sedan när luften åter blir torrare. Denna process har studerats med värmekamera och visat att när fukten tas upp av träet avgår värme som värmer upp rummet och därmed sänker energiförbrukningen.

I ett delprojekt där man studerat emissioner från olika typer av trä har man inte funnit några skadliga halter av exempelvis flyktiga organiska ämnen.

Forskare vid Treteknisk och Aalto-universitetet har även studerat trä i vården:
– Trä uppfattas som naturligt och möbler i trä blev de mest uppskattade, träets lugnande egenskaper, bättre akustik och bättre luftkvalitet bidrar till det. Trä i vårdmiljön rekommenderas av 90 procent av de tillfrågade, men det gäller att undvika fogar som samlar damm, säger Yrsa Cronhjort, arkitekt och koordinator för Wood2New på Aalto yliopisto i Finland, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook