Jönköping Jönköpings län

Blev årets polis – fick en säng och mat för ett halvår

Årets polishund 2016 heter Grym och är en snart 6-årig schäfer som tjänstgör i Jönköpings län. Tillsammans med sin förare Per Eriksson har Grym räddat liv, spårat tjuvar och tagit fast misstänkta, enligt meddelande från Svenska kennelklubben som utser pristagaren.

Grym hade jobbat som väktarhund men blev polisen husse bytte jobb.

– Grym var alltför bra som tjänstehund för att bara gå hemma så jag fick ta över honom. Då var han 2,5 år gammal och kunde redan en hel del vilket passade mig perfekt, berättar Per Eriksson i ett pressmeddelande.

Efter bara en månad kunde Per ta Grym i tjänst och Per nämner Gryms spårarbete som hans främsta egenskap men också förmågan att sortera intryck och veta vad han ska göra.

– Han vet alltid vad han ska göra oavsett om det är ett narkotikasök, ett spårarbete eller ett fasttagande. Han kan också växla obehindrat mellan olika arbetsuppgifter under en insats.

Priset är ett resestipendium på 20 000 kr för Per och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder och en skön säng till Grym.

Juryns motivering
Under nomineringsperioden 2015/2016 har Grym med sin förare Per ”Pelle” Eriksson på ett avgörande sätt bidragit till ett stort antal ingripanden och åtgärder av stor betydelse.

Patrullen har genom sitt arbete medverkat till att öka medborgarnas trygghet genom att bidra till att fler brott klaras upp och att förebygga brott. Ett urval av patrullens insatser är att ha räddat livet på flera personer, spårat upp gärningsmän, markerat vapen, stöldgods samt en stor mängd narkotika.

Juryn har särskilt beaktat patrullens stora bredd, idoghet och taktiska arbetssätt samt dess förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Juryn har även beaktat förarens sätt att nyttja sin hunds specifika egenskaper vid olika typer av insatser.

Grym med sin förare är genom sitt arbete utomordentliga ambassadörer för polishundverksamheten.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook