Nyheter

BLODCHOCK – Tonåring dödad av björn

Nu har åtal väckts i ärendet där en 18-årig man dödades av en björn i en djurpark 2017.

Den 4 augusti 2017 förolyckades en 18-årig djurvårdare i Orsa Rovdjurspark. Han dödades av en brunbjörn i samband med en publik aktivitet i ett björnhägn i parken. Vid aktiviteten i björnhägnet, s.k. Camp Care, deltog fyra besökare, två vuxna och två barn, som fick fly från en annan björn genom att klättra över ett högt elstängsel.

– Jag har väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan, säger, i ett pressmeddelande, kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm.

– Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat, berättar Jonasson.

Under förundersökningen, som omfattar mer än 2 600 sidor, har närmare 50 personer hörts. Kriminaltekniska undersökningar har genomförts i parken, bl.a. avseende hur det var möjligt för björnarna att ta sig fram till den publika aktiviteten i hägnet. Parkens arbetsmiljöarbete och säkerhetsarbete har också undersökts.

Åklagaren yrkar vidare att parkens verksamhetsutövare ska åläggas en företagsbot på minst 8 miljoner kronor.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook