Nyheter

Bo-politiken tvingar Sävsjö Trähus varsla

Sävsjö Trähus varslar totalt 17 personer om uppsägning. Den direkta orsaken är bankers ”orimliga försiktighet”, bolånetaket och den segdragna hanteringen hos framför allt storstadskommuner av bygglovsärenden.

”Situationen är ganska barock”, säger Peter Björk, VD hos Sävsjö Trähus.”Försäljningen rullar på riktigt bra – men hindren fram till att vi kan starta tillverkningsprocessen har blivit alltför många och för höga. Vi kan inte arbeta med någon verkligt långsiktig planering.”

 Varslet som nu lagts gäller 12 personer i produktionen (”på golvet”) och fem inom administrationen. De första lämnar företaget om två månader, de sista om sex månader. Nu har man tagit i så kraftigt i nerskärningarna att man hoppas det ska räcka tills utvecklingen vänt.

”Ett stort problem är att vi nu tappar ung, välutbildad arbetskraft. Snart är det rena pensionärsföreningen här!”

Peter Björk ser flera anledningar till att avropen, alltså klartecknen för produktionsstart, sitter allt längre inne.

”Bolånetaket är bara ett av bankrelaterade problem. Bankerna ställer därutöver allt hårdare krav på låntagarna, krav som ibland kan te sig orimliga. Finanskrisen, som nu också pressar ner villapriserna på den begagnade storstadsmarknaden, gör också att många i stället för att sälja i stället renoverar/reparerar med ROT-pengar.”

För Sävsjö Tråhus del låg utleveranserna per den 31 augusti sex procent under fjolårssiffran vid samma tidpunkt. Ordersiffran – där inget sker förrän alla instanser sagt ja – låg vid samma tidpunkt något högre i år.

Den kommunala hanteringen av bygglovsärenden får enligt en lag från i våras dra ut mer än 12 veckor på tiden. I storstadsregionerna är trots det inte tider på 16 – 20 veckor ovanliga.

”Vill det sig sen illa kan man få ett överklagande på halsen. Vi har ett fall, där länsstyrelsen efter tre månader gav vår kund rätt – men vi vågar inget göra förrän överprövningstiden gått ut om 14 veckor!”

Det har varit kärvt hela året, vilket gång på gång påpekats från branschens sida. Bominister Stefan Attefall har inget gjort, statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig inget veta.

Den förre torde få höra en del sanningens ord från branschen och från trähuskommunerna, när han nästa vecka kommer till ett möte med parterna, ironiskt nog just på Sävsjö Trähus.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook