Debatt Opinion

”Bo Zander famlar efter halmstrå”

”Jag har några förslag till kommunstyrelsens ordförande: var ödmjuk och redovisa de brister som finns med skolförslaget”, skriver Rikard Salander (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om Nässjö kommuns skolutredning.

[adrotate banner=”6″]

Efter att skolutredningen presenterades i oktober 2012  läste vi i Miljöpartiet utredningen, remissvar  och de synpunkter enskilda nässjöbor lämnat in. Vi kom därefter fram till att utredningen innehåller stora brister. Det är en utredning som vi  omöjligt kan ställa oss bakom. Vi har senare också  tagit tydlig ställning i hur vi kommer att rösta i BU-nämnden och kommunfullmäktige

Bo Zander försökte häromdagen påskina att vi i Miljöpartiet sysslar med falskspel i skolfrågan, med anledning av att vi hösten 2011 lade fram en gemensam budget med Moderaterna. ”Dom vill ju lägga ned en skola i centralorten, vilken är det”, sa Zander i ett försök att flytta fokus från själva sakfrågan. Han frågade också varför vi inte redovisade detta för kommuninvånarna?

I Miljöpartiets aktuella budget från 2012 fanns stora satsningar på skolan med, men inte ett ord  om någon skolnedläggning överhuvudtaget. Vi har sett till helheten i kommunen och kommit fram till att Centralskolan måste vara kvar. Det är också de politiska förslagen i den senaste budgeten vi driver och ingenting annat.  I budgeten från 2011 föreslogs att utreda möjligheten om att bara ha en grundskola i Nässjö centralort.

Eftersom det var en oppositionsbudget blev det aldrig någon utredning tillsatt i frågan då. Men det debatterades under budgetfullmäktige 2011, det stod även att läsa i SMT eller på Nässjö kommuns hemsida om vad som stod i budgeten. Därmed har det alltså redovisats för kommuninvånarna.  Under budgetfullmäktige 2011 sa Zander i stort sett samma sak som i radiointervjun;
”Vilken grundskola är det ni vill lägga ned egentligen?” Själva hade Socialdemokraterna och övriga majoriteten uppenbarligen inga planer då på att lägga ned någon grundskola, vilket framgick tydligt av retoriken.

Den 21 mars 2013  kommer beslut att tas i kommunfullmäktige om skolutredning och folkomröstning, ingenting är hugget i sten. Vill Bo Zander och övriga i majoriteten verkligen medverka till att en skolutredning som kommer att lägga ned Centralskolan träder i kraft? Vem är det i så fall som egentligen ägnar sig åt falskspel Bo Zander, med tanke på din tidigare retorik?

Bo Zander lovade

Det är märkligt att kommunalrådet kräver att vi, som kommer att rösta emot förslaget och driver folkomröstningskrav, ska vara ärliga, när han själv inte ens kan svara på vad som kommer att  hända med Centralskolan, hur mycket skolstrukturen kommer att kosta, hur det ska finansieras, hur den ökade måluppfyllelsen ska uppnås eller hur en 7-9 skola ska få plats på Brinellgymnasiet?

Zander lovade också att man skulle lyssna på kloka remissvar om utredningen, men nästan ingenting av dessa har man tagit i beaktande.
Jag har några förslag till kommunstyrelsens ordförande;
var ödmjuk och redovisa de brister som finns med skolförslaget, tala om att du och ditt parti har svängt i frågan om Centralskolan, skicka förslaget på återremiss och snälla sluta upp med substanslösa utspel, i syfte att flytta fokus från själva sakfrågan. Nässjös framtida skola har mycket att vinna  på det!

Rikard Salander, miljöpartiet de gröna, Bodafors

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Det var ödmjukt och snällt skrivit att Bo Zander famlar efter ett halmstrå. I själva verket famlar han och hans koalitionsbröder totalt i blindo när man kan släppa igenom en så kvalitetsmässigt urursel utredning som skolutredningen. Men har man inte kurage och ledaregenskaper att bemöta de tjänstemän man fikar tillsammans med i stadshuset så är detta resultatet.
    Ett svagt ledarskap innebär att man alltid stryker alla tjänstemän medhårs utan att dela ut tillrättaläggande.
    Förutom BU-chefen finns det ytterligare två ” chefer” inom kommunförvaltningen som behöver ett tillrättaläggande i samband med handläggningen av skolutredningen.
    Det är illavarslande för Nässjöborna med låg kvalitet i stadshuset.

Kommentarer avstängda