Debatt

”Bojkotta dansk GMO-kyckling”


[adrotate banner=”28″]
”Från och med februari månad är det fritt fram för de danska kycklinguppfödarna att ge GMO-foder till sina djur. Branschorganisationen Dansk slagtefjerkræ som fattat detta omdömeslösa beslut påstår att efterfrågan på ekokyckling inte är tillräckligt stor. Låter konstigt då det råder brist på ekokyckling i Sverige”, skriver Rune Lanestrand i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Bästa sättet att undvika GMO-smittade kycklingar och livsmedel är att köpa ekologiskt.
I dag omfattar den svenska branschöverenskommelsens GMO-förbud; fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk. Den ska vi slå vakt om.
Bidra inte till att LRF Ungdom, som vill slopa den nuvarande branschöverenskommelsen, ska kunna använda samma kortsiktiga argument som i Danmark. Att efterfrågan är för liten på GMO-fria produkter. Dessvärre har de stöd av jordbruksminister Eskil Erlandsson som är för GMO-grödor.

Bojkott
En bojkott av danska jordbruksprodukter vore på sin plats. Förlorade exportandelar är nog det enda som biter på de danska djurfabrikanterna.
Enligt Dansk slagtefjerkræ ska 117 miljoner kycklingar uppfödas till slakt i Danmark i år. Varav en stor del går på export. En mycket stor del av kycklingfodret är importerat från bl a Brasilien.
Motståndet mot GMO är starkt bland konsumenterna i hela Europa. Och en påbörjad svensk bojkott kan sprida sig till fler länder.

Dödar humlor och bin
Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar. I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika eftersom de innehåller en antibiotikagen (NptII).

Rune Lanestrand
Tid redaktör för Småbrukaren

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook