Nyheter

Bomb och eldöverfall i samtidig attack

Några minuter i fyra på onsdagsmorgonen sprängdes en bomb utanför en pizzeria på Brahegatan i Jönköping. Fem minuter senare öppnade någon/några personer eld mot syrianska föreningens lokaler på Österängen. Slump eller planering?

Polisen har inte något svar på den frågan, inte än i varje fall.

Bomben som utlöstes utanför Pizzeria Valentino på Brahegatan hzade placerat vid entrédörren. Den och fönsterrutor demolerades men inga människor kom till skada.

Bara några minuter inträffade skottlossningen ute på Österängen, där den syrianska föreningen har sina lokaler på Birkagatan. Där genomfördes ett rånförsök med eldgivning natten mot måndagen.

”Minst sju skott avlossades nu med en pistol”, förklarar förundersökningsledaren Lennart Wennblom. ”Alla riktades mot entrédörren på nära håll. Inga människa skadades.”

Däremot sköt gärningsmannen inte något skott genom det fönster som finns. Även om pistolkulorna perforerade dörren var det ingen som träffade en människa.

Man har ännu inte fått några svar på frågan om det kan ha varit samma vapen som användes vid rånförsöket natten mot måndagen och vid morgonens överfall. Lennart Wennblom säger sig inte veta vad det kan ha funnits i föreningslokalen som skulle kunna vara värt att iscensätta ett rån för.

Man sig sig inte heller hos polisen ha fått några som helst förvarningar om att nattens eldöverfall var att vänta. Inte heller har man hos syrianska fören ingen låtit flörstå att man utsatts för hotelser.

Pizzeria Valentino har ganska nyligen fått ny ägare. Om sprängningen där har någon koppling till rånförsök och eldöverfall mot syrianska föreningen vill man inte heller uttala sig om.

Polisen har under dagen ägnat sig åt tekniska undersökningar. Chansen att hitta personer som kan ha gjort iakttagelser i anslutning till pizzerian bedöms som större än kring syrianska fören ingen.

Tanken att överfallen mot syrianska fören ingen skulle ha något med oroligheterna i Syrien tillbakavisas av polisen – man menar att det inte finns några som helst sådana samband.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook