Bra Sävsjö-avstamp mot framtiden

Kommuner är som företag, de är konkurrensutsatta. Under våren har 65 svenska kommuner anlitat Statistiska Centralbyrån, SCB, för att få en plattform att bygga utvecklingen mot framtiden. Sävsjö var en av dem, på Höglandet också Aneby och Nässjö.

Resultaten av den här undersökningen, som genomfördes i Sävsjö under några vårveckor, ställs mot resultatet av en likadan undersökning som gjordes hösten 2010 och nu under våren.

Sävsjö klarar sig bra.

Undersökningen syftar till att visa medborgarnas syn på Sävsjö som kommun att bo i och leva på, Vad tycker medborgarna om kommunens verksamheter och vad tycker medborgarna om sina möjligheter att utöva inflytande.

Totalt fick 500 personer i åldrarna 18 – 84 år möjligheten att ta om vad man tyc kte. Lite drygt 300 svarade.

SCB har jämfört svaren från Sävsjö med svaren på samma frågor i 1028 kommuner under höstens och vårens undersökningar. När det gäller Nöjd-Region-Index hamnar Sävsjö på inhdexsiffran 61, densamma som för alla andra kommuner. Något högre är siffran som anger om man kan rekommendera folk att flytta till kommunen – men siffran är några enheter lägre än för genomsnittet. Arbetsmöjligheter, bostäder och fritidsmöjligheter får högre indexvärden än hos övriga kommuner. Utbildningsmöjligheter, kommersiellt utbud, trygghet och kommunikationer hamnar på lägre indexvärden.

”Här ser man hur viktigt det är att vi får hit de områdespoliser vi avtalat med myndigheten om”,n konstaterar Stefan Gustafsson, kommunalråd. ”Lite förvnad är jag över att kommunikationerna inte ligger högre – vi har ju jobbat hårt med frågan och fått fram förbättringar.”

När man sedan kommer till medborgarnas omdömen om kommunala verksamheter bör kanske politikerna känna att de får ett par rejäla snytingar. Grundskolan, äldreomsorgen och stödet för utsatta personer får de klart lägsta betygen – men när man jämför Sävsjö med samtliga 128 inräknade kommuner får Sävsjö ett klart högre betygsindex på alla punkter utom räddningstjänsten och den skillnaden är så liten att deen inte är statistiskt säkerställd.

Även om manm jämför med kommuner i samma storleksklass får Sävsjö överbetyg, också här med undantag för räddningstjänsten.

S,lutsatsen är dock att man framöver bör prioritera verksamheter som grundskola, äldreomsorg, stöd för utsatta,gång- och cykelvägar och miljöarbetet.

Under v åren genomfördes den stora Vad tycker du?kampanjen med över 500 förslag. När SCB frågade vad medborgarna tyckte om inflytandet fick nman överlag indexnivåer som låg över alla de jämförda kommunerna, om än i vissa fall med små marginaler. När det gäller framtida prioriteringsarbete anser SCB att man ska lägga ökat krut på förtroendeskapande åtgärder och påverkansmöjligheter.

Materialet är stort och ger naturligtvis en mängd infallsvinklar för utvecklingsarbete. Eller som kommunchefen Per Thörnqvist sa:

”Det här ett verktyg för målstyrning. Vi måste kunna mäta oss med omvärlden!”

Stefan Gustafsson tillfogar:

”Materialet är bra när vi ska skriva vår utvecklingsstrategi.”

Om två år ska man låta SCB gör en ny mätning. År 2020 ska man ha sett effekterna.


Publicerat

i

av

Etiketter: