Nyheter

BRÄNDE BROTTSOFFREN – 16-årig pojke döms för brutalt rån

16-åring döms för ”Emporia-rånet”, enligt besked från Malmö tingsrätt under onsdagen.

Så här sammanfattar Malmö tingsrätt händelseförloppet:
I slutet av juli 2018 befann sig två unga pojkar på köpcentret Emporia när två för dem okända personer, däribland en numera 16-årig person, under knivhot tvingade ut pojkarna därifrån. De utsattes sedan för misshandel, hot och förnedring i några timmar.

Pojkarna tvingades till ett närbeläget parkeringshus där de beordrades att kyssa gärningsmännens skor. När pojkarna gjorde som de blev tillsagda blev de sparkade i ansiktet. De blev sedan tvingade att lämna ifrån sig en del tillhörigheter. Våldet och hotet mot pojkarna fortsatte och de blev tvingade att följa med till en Ica-butik på Lindeborg för att ta ut pengar. Därefter gick de till en plats utomhus där framför allt en av pojkarna blev utsatt för ett om-fattande våld bestående i slag och sparkar.

Båda pojkarna blev också brända med en cigarett. Delar av händelseförloppet dokumenterades av gärningsmännen och lades ut på sociala medier. Innan gärningsmännen lämnade pojkarna hotades de till livet med att de skulle bli skjutna om de inte väntade en viss tid innan de gick därifrån.

16-åringen döms nu för rån och övergrepp i rättssak till ungdomsvård. Den andre gärningsmannen har inte lagförts eftersom han vid tillfället var under 15 år. 16-åringen ska också betala skadestånd till pojkarna.

– Rånet mot pojkarna har utan tvekan varit mycket allvarligt. Även om tingsrätten inte anser att det är fråga om ett grovt rån är det ett rån som vida överstiger minimistraffet för rån. En vuxen person skulle i detta fall ha fått ett treårigt fängelsestraff. Eftersom det här är fråga om en ung person finns det inte förutsättningar att döma till fängelse. 16-åringen är omhändertagen med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och ska fortsätta få sådan vård, säger rådmannen Anna Täcklind, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook