Fotboll Småland

Brände upp polisbil – lokal fotbollsmatch spårade ur


Åklagare väcker inte åtal för brott mot ordningslagen vid en allsvensk fotbollsmatch i Kalmar.

Ärendet läggs ner eftersom det inte går att bevisa att de villkor som polisen utfärdat med stöd av ordningslagen har frångåtts på ett sådant sätt att det går att ge den misstänkte straffrättsligt ansvar.

En allsvensk match i fotboll i Kalmar den 11 november 2018 var stökig med pyroteknik på läktaren, planstormning och svårigheter för supportrar att komma in på arenan. Dessutom började en polisbuss brinna efter att pyroteknik kastats mot den. Kalmar FF:s säkerhetsansvarige polisanmäldes för brott mot ordningslagen. Åklagare har nu funnit att den säkerhetsansvarige inte har brutit mot de villkor som meddelades när han fick tillstånd till matchen.

Frågan handlar om vilka och vilken typ av villkor som polisen kan meddela en anordnare. Denna fråga har prövats av kammarrätten i Stockholm och domen har gett åklagaren vägledning. I domen anges att villkor meddelade enligt 2 kap 16 § ordningslagen måste vara så tydliga att anordnaren kan förstå när de överträds.

– I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan, säger kammaråklagare Magnus Ling.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook