Ekonomi Jönköping

BRIST: Så har centrum förstörts i Jönköping


Ny forskning visar hur stadskärnorna utarmats och klyftorna mellan olika stadsdelar ökat p g a bostadspolitiken.

Det är dags att dra lärdom av vår historia. Det menar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, som undersökt hur stadskärnorna i Linköping, Borås och Jönköping utvecklats sedan 60-talet. Trenden är densamma i de tre städerna.

Hans unika kartor visar hur den befolkningsmässiga tyngdpunkten förskjutits och hur utvecklingen präglats av hyresreglering, subventioner och en avreglering av det ägda boendet.

– Rapporten tillför en ny förståelse för hur staden och dess befolkning har påverkats av politiska beslut. Det vi kan konstatera är att den historiska bristen på en samlad svensk bostadspolitik har utarmat stadskärnorna, aktivt drivit folk från hyresrätt till villa och bostadsrätt och ökat klyftorna mellan olika stadsdelar. Genom att förstå vår historia kan vi förhoppningsvis skapa en bättre framtid i våra städer, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, i ett pressmeddelande.

Jan Jörnmark har på uppdrag av Fastighetsägarna studerat hur stadskärnorna i Linköping, Borås och Jönköping förändrats sedan 60-talet. Detta har han gjort med ett så kallat GIS-verktyg, kartor från stadsbyggnadskontoret, som han analyserat utifrån politiska beslut och ekonomisk utveckling. På detta sätt har han fått fram en bild av svensk stadsutveckling som tidigare inte funnits.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook