Småland

BROMSSPÅREN: det var något fel på dödsbussen – bussbolaget är illa ute

Snaran dras åt kring småländska Bergkvarabuss efter dödsolyckan i Härjedalsfjällen när tre västgötska barn dog. Nya uppgifter pekar, enligt en expert, på ett fel på bussen som redan underkänts flera gånger.

Fackförbundet Kommunal tänker stämma Bergkvarabuss p g a arbetsmiljöförhållanden, inbokade kunder vill inte åka med bolaget och enligt uppgifter till SVT vägrar Kalmar kommun betala fakturor efter att Bergkvarabuss ska ha tagit dubbelt så mycket betalt som avtalat för vissa resor.

Och nu visar det sig att det bara syns bromsspår från höger sida, vid främre hjulaxeln, av bussen vid olycksplatsen i Härjedalen.
”Måste vara ett mekaniskt fel som gör att det blir sådana spår. Det är inte föraren som bromsar. Ett hjullager som håller på att skära ihop innebär att hjulet går tyngre, ungefär som om du bromsar med enbart höger framhjul. Föraren har förmodligen inte alls rört bromsarna i det här skedet. Det innebär att bussen girar och blir vinglig”, säger Lennart Strandberg, professor emeritus i färdsäkerhet vid Linköpings universitet till Expressen.

Just problem med hjullager noterades av en chaufför som körde bussen bara någon dag innan olyckan och bussen hade underkänts vid besiktning i höstas.
Statens haverikommission utreder saken

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook