Småland

Brutal kidnappning – medborgargarde misstänks

Nu åtalas tre män från Ljungby kommun misstänkta för människorov efter en händelse som inträffade i Lidhult den 28 augusti 2014. Männen riskerar minst fyra års fängelse.

[adrotate banner=”27″]
Bakgrunden till händelsen som nu lett fram till att de tre männen åtalas för människorov är stöld av fyrhjuling samt åkgräsklippare vid ett inbrott den 26 augusti.

En av de åtalade männen, en 28-årig man, blev vid ett inbrott i sitt garage bestulen bland annat på en fyrhjuling och en åkgräsklippare. Efter denna stöld bedrev ortsbor egna spaningar efter misstänkta tjuvar i trakterna av Ljungby. Detta ledde fram till att sju utländska medborgare greps i trakterna av Lidhult och anhölls som misstänkta för delaktighet i inbrottet hos den 28-årige mannen.

Sex av de misstänkta frigavs senare eftersom det inte gick bevisa att de genomfört det aktuella inbrottet. En av de misstänkta häktades misstänkt för häleri av en fyrhjuling.

De tre männen (28-årig man och en 63-årig man och hans 23-åriga son) som nu åtalas är bekanta med varandra. Männen misstänks för att tillsammans med andra åkt hem till den fastighet utanför Lidhult i Ljungby kommun där de sex personerna vistades efter att de frigetts från polisens arrest. Syftet med besöket var, enligt polisen, att få fram uppgifter vart stöldgodset från inbrottet fanns samt att få fram ett erkännande.

Gruppen lyckades få tag i en 23-årig man som befann sig utanför fastigheten. Den drabbade mannen var en av de som frigivits av polisen. Den 23-årige mannen bands till händer och fötter med buntband samt spännband. Bunden transporterades 23-åringen bort från fastigheten liggandes på ett lastbilsflak.

Den drabbade 23-åringen kördes iväg ett par kilometer innan de misstänkta stannade vid en väg. Där försökte de tre misstänkta, enligt åtalet, pressa honom på uppgifter vart de stulna sakerna fanns samt förmå 23-åringen att erkänna inbrottet. 23-åringen utsattes även för misshandel.

Ett vittne såg vad som hände och förmådde de misstänkta att frige 23-åringen. Vittnet larmade också polisen och en förundersökning om människorov inleddes.
De tre misstänkta männen sitter häktade i vänta på rättegång och nekar till människorov.
”Det är ett mycket allvarligt brott jag åtalar de tre männen för. Detta är ett fall där allmänheten gått alldeles för långt i sin iver att försöka klara upp ett brott. Det männen är misstänkta för kan aldrig accepteras i ett rättssamhälle. Konsekvenserna för de tre misstänkta är förutom brottsmisstanken också personliga tragedier för dem och deras anhöriga”, säger kammaråklagare Anna-Karin Von Schoultz i en kommentar.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Medborgargarden får absolut inte bete sig som artikeln redogör. Tyvärr sker nog många liknande händelser.

Kommentarer avstängda