Eksjö Kultur Nyheter

Brutus ger fåglarna personlighet

Med den pågående utställningen ”Närgånget” på Eksjö museum skänker fågelfotografen Brutus Östling personlighet åt de fåglar han fångat på bild världen över. Från Västmanland till Falklandsöarna.

De är vackra, söta, engagerande, upptagna, sura och kärleksfulla. Brutus Östling har en förmåga att ge fåglarna mänskliga drag. Från albatrossen som vänt tittar in i kameran framför en skrotad buss till pingvingänget på promenad på Falklandsöarna, till synes på väg hem efter en trevlig fest.

Närgånget heter utställningen. Ibland märks det att det inte är Brutus Östling som varit närgången med sin kamera men istället fåglarna som vågat sig fram för att undersöka människan, till exempel på bilder från gamla militärbasen Midway i Stilla Havet där albatrosserna nu härskar.

Brutus Östling har det senaste årtiondet etablerat sig inte bara som fågelfotograf men har också uppmärksammat miljöproblem och fåglars sinnen. Tidigare i sin karriär skrev Brutus Östling böcker om socialismen och blev senare förläggare innan han för knappt 15 år sedan började fotografera.
Redan från början uppmärksammades hans bilder för att de liksom visade fåglar som individer, unika personligheter.
Inte sällan finns en komik i Brutus Östlings bilder. Kanske därför att man som människa känner igen sig själv i fåglarnas uttryck och det skänker en djupare filosofisk mening till utställningen som just nu pågår på Eksjö museum.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook