Ekonomi Höglandet

BUBBLAN: nästan alla tror att priserna bara kommer öka


Hela 83 procent spår att bostadspriserna kommer fortsätta uppåt de närmaste tre åren. Mer än tre av tio tror på en prisökning med en till fem procent. Det visar resultatet av Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer som genomförts av Kantar Sifo.

Bostadspriserna har ökat kraftigt de senaste åren och fortsätter att stiga på många platser runt om i landet. Brist på lediga bostäder och för lite nybyggnation får svenskarna att tro på stigande bostadspriser.

Undersökningen visar att över en tredjedel av svenskarna tror på en prisökning på en till fem procent. Nästan lika många, 29 procent, tror att bostadspriserna kommer att öka med så mycket som upp till tio procent. Att priserna på bostäder däremot kommer att minska de närmaste tre åren är det inte många som spår. Endast elva procent av svenskarna uppger att de tror på en prisminskning.

Hela 66 procent tror att den fortsatt stora bostadsbristen är en anledning till att priserna kommer att stiga de kommande åren. För lite nybyggnation är också en faktor som får fyra av tio svenskar att spå en prisökning. De låga räntorna har debatterats flitigt de senaste åren och hela 39 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga eftersom räntorna är fortsatt låga.

– Bostadspriserna har under de senaste åren stigit i stora delar av landet. Trots att vi ligger på höga nivåer i bostadsbyggande är behovet av nyproducerade bostäder under de närmaste åren väldigt stort, det gäller framför allt i våra tillväxtområden. Bostadsbristen i kombination med det låga ränteläget bidrar till stigande priser. Trots amorteringskrav och bankernas höga kalkylräntor leder faktorer som högkonjunktur och en positiv framtidstro till att många är redo att investera mycket i sitt boende, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook