Debatt

Bygg en snabbspårsstation vid Axamo flygplats!

Jag anser att Moderaternas förslag om att flytta järnvägsspåret från Vätterstranden till någon annan plats i staden är vettlöst. Spåren är inte bara en fråga för Jönköpings kommun och dess invånare, den har bäring på hela Sverige.

Vi kan inför framtiden anta att det blir ett snabbspår till Göteborg som tågen kör kanske 250 km på eller mer. En sådan station kan naturligtvis inte ligga i centrum av staden och inte nere vid vattnet. Jönköpings järnvägar liksom Stockholms är en irriterande getingmidja.

 

Vad Jönköping nu skall göra är att lägga ned resurser på att analysera var och hur en ev. station för snabbtåg skall byggas. Det är många faktorer som skall vägas in förbindelserna mot Värnamo, Nässjö vidare mot Östergötland mm.

 

Det mest vettlösa vore att i nuläget flytta stationen och sedan komma underfund med att banverket bygger ännu en ny station när snabbspåret kommer.

 

Till bilden hör att snabbspåret borde dras så det anknyter till Axamo flygplats. Jag tror till skillnad från andra att flyget har en klar framtid. Flygindustrin blir de första att gå över till ett ekologiskt bränsle. Då har flyget bara en kritiker kvar, Miljöpartiet de gröna, som tycker det är farligt att flyga även om planen går på miljöbränslen.

 

Jag anser att inom en tjugoårsperiod är stationen vid Vätterns strand ett minne blott. Lokalstationen för Jönköping ligger kanske vid A6 medan snabbspåret ligger en bit utanför Jönköping. En möjlig lokalisering för snabbtågstationen kan vara Axamo flygplats då knyter man ihop flyget och tågen.

 

Som boende i Östra länsdelen så tycker jag man öka kapaciteten på stambanan med ett tredje spår och höja farten till 250 km timman. Nässjö järnvägsstation skall vara Köpenhamn/Kastrup norra. Vi skall checka in på flyget redan i Nässjö.

 

Det nya stora snabbspåret tycker jag skall byggas så billigt som möjligt: dra det från Linköping ner genom skogen mot Ydre förbi Vetlanda ner mot Malmö/Köpenhamn. Skall spåret ha någon som helst bärighet måste tågen gå via Kastrup/Köpenhamn. Tänk tanken när vi om trettio år har en stor snabbtågstation i Vetlanda. där snabbtågen Stockholm-/Kastrup drejar bi – och från Vetlanda också ett snabbspår till Göteborg via Axamo. Det skulle vara en lysande lösning för östra Sverige. Resandeunderlaget där är större än det från Jönköpingsregionen. Västra Sverige åker inte till Jönköping för att ta tåget till Göteborg.

 

Snälla politiker i Jönköping, ni slipper spåren vid Vätterstranden men det tar lite tid.

 

LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Seniorkandidat till Riksdagen

Eksjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook