Bygg Grundtvigs konsthall i Jönköping! | Höglandsnytt
Debatt

Bygg Grundtvigs konsthall i Jönköping!

Gunder Höög förordar en ny konsthall i Jönköping. Detta föranleder mig att utbrista: Bravo, Gunder Höög ! Äntligen tar en konstnär till orda. Konstnärernas insikter ska ge åsikter som ska vara en del av det fria ordet.

Så har inte varit fallet under senare åren i Jönköping. Tyst som en mus har snarare varit det som gällt för konstnärerna. Det får mig att tänka på den gamla goda tiden när Christina Hamrin och Calle Örnemark debatterade. Visst var det härligt, när deras olika insikter och åsikter fick mötas.

Kyrkorna har en stark roll i civilsamhället i Jönköping. Namnet Smålands Jerusalem är något att vara stolt över. Och det kan och ska användas i marknadsföringen av vår stad och kommun.

Bildningsförbunden, folkhögskolorna, biblioteken, museerna, teatern, massmedia och naturligtvis kyrkorna är goda exempel på aktörer som ser till att vi får mångfald i vår bygd,

Jag vill nu lyfta fram förslaget om att ge en konsthall namnet ” Grundtvigs konsthall ”. N F S Grundtvig har skrivit flera psalmer i vår psalmbok. Men inte bara det. Han grundade världens första folkhögskola i Rödding – som ligger i vårt grannland Danmark. I folkhögskolan gavs kultur och bildning stort utrymme och har sedan blivit en förebild för folkhögskolorna i Sverige. I marknadsföringen av Smålands Jerusalem skulle det vara en poäng att kunna presentera Grundtvigs konsthall. Ett bättre namn är svårt att hitta. Om man jämför med Spira, så är det lika stor skillnad som mellan svart och vitt.

Carl-Jan Grankvist som är god folkbildare och en konstens vän skulle kunna engageras som chef för verksamheten. I hans hem var folkbildningen högt prioriterad. Hans far arrangerade studiecirklar och föreläsningar. Carl-Jan är också en kyrkans man – inte minst i sin roll som ordförande i kyrkofullmäktige i Grythyttan. Han har valt att stå på sossarnas lista till kyrkovalet och är engagerad förtroendevald med ett enda i sikte – kyrkans bästa. Han fick för några år sedan äran att få Studieförbundet Vuxenskolans kulturpris. Och han är en resande i folkbildningens tjänst, som reser land och rike runt för att föreläsa och bilda folket.

Carl-Jan har precis som kungen dyslexi.Men att förstå konst har han inga problem med.

Han har under sina ungdomsår bott en tid i Jönköping. Och det är naturligtvis en merit i hans CV. Den gode Carl-Jan har både hjärta och hjärna. Han tänker inte som en fyr-kant, utan som en cirkel. Och det är också ett plus i sammanhanget.

När han talar- då lyssnar vi. Och han vet varför en människa är född med två öron och en mun. Han är själv en god lyssnare. Och det gör honom till en person som är värld all respekt en människa kan få.

Visst ska samhället vara VI och inte NI och VI. I det samhällsbygget kan Carl-Jan vara en bra general för att med

hjälp av en konsthall – se till att vi människor för upplevelser som gör att vi mår bättre och tänker bättre. Och därigenom kan vi få ett bättre samhälle.

Nu hoppas jag på mer debatt om frågan om en konsthall i Jönköping. Vad tycker Mikael Bråne, Peter Nyström, Peter Gadh – alla verksamma konstnärer?

De och andra bör tycka till och vara med och föra en dialog kring frågan om en ny konsthall i vår vackra och underbara stad.

HANS MANNEFREDFolkbildare, aktiv i Svenska kyrkan och studieförbundet Sensus

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook