Eksjö

”Bygg upp Forssellska gården igen”


20150817_182847
Eksjöprofilen Göran Modig vill att nedbrunna Forssellska gården i Gamla stan i Eksjö återuppbyggs och han värjer sig mot f d stadsarkitekten Lennart Grandelius ställning i frågan.

Grandelius har tidigare uttalat att han vill ha en ny byggnad med koppling till den gamla arkitekturen. Detta reagerar historikern och stadsguiden Modig starkt på.
”Att göra det som en form av arkitekttävling, jag bara spyr när jag hör ordet, finns inget som arkitekterna förstört som citykärnor”, säger Göran Modig till Höglandsnytt.
Modig ser hellre att byggnaden återuppbyggs efter originalet.
”Det är ett viktigt kultrarv, att byygga upp det är en självklarthet, på samma sätt som vi restaurerat och byggt upp hela Europa”, säger Göran Modig och tar upp exempel ur Eksjö stads brandhistoria.
”Kyrktornet brann på 1800-talet och byggdes upp igen. Vaxblekargården brann 1706 och byggdes upp, man hittar spår efter branden i huset idag. Det är inga svårigheter, det kanske kostar men man får se till det kulturella värdet och så får man hitta form av uppbyggandsprocess”, säger Göran Modig och klargör att detta enbart är hans åsikter:
”Beslutet måste tas av fastighetsägare och försäkringsbolag.”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook