Småland

Bygger forskningsstation vid unik sjöDen första juni kommer en ny forskningsstation att stå klar vid sjön Bolmen i sydvästra Småland, Sveriges 12e största sjö.

Inriktningen blir i första hand miljöövervakning, fiske och fiskevård, projekt för vattenvård samt effekter av klimatförändringar på sjöekosystem. Forskningsstationen är resultatet av en gemensam satsning av Sydvatten och flera lärosäten.

Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i Skåne. Sydvatten äger och driver bl a Bolmentunneln som för vatten från Bolmen och Småland till skånska kommuner så att invånarna där ska ha något att dricka.

Forskningsstationen är öppen för alla universitet och högskolor som vill forska på Bolmen. Bolmens forskningsstation kommer att placeras vid Tiraholm, på sjöns västra sida, i Hylte kommun.

Sweden Water Research har startat ett samarbete med SITES-projektet AquaNet, med vars hjälp vatten- och klimatforskning för sjöar i Sverige från Västerbotten till Småland kan synkroniseras, så att samma slags studier genomförs i hela Sverige samtidigt. I AquaNet placeras forskningsutrustning ut i sjöar så att olika typer av mätningar och analyser över tid kan genomföras i speciella behållare, mesokosmer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook