"Centern har tappat sitt fotfäste" | Höglandsnytt
Debatt Nyheter Opinion

”Centern har tappat sitt fotfäste”

”Centern har fallit alltmer i utförsbacke och bildligt talat ramlat kull. Det kommer inte bli någon enkel uppgift att försöka kravla sig upp på den regerande politiska banan igen. Det hjälper inte hur ”partitrogna” i insändare och debattartiklar försöker tvätta bort sin nuvarande stämpel som stadsparti. Partiet är ett skugg- och stödparti åt förmögna moderater, främst från Stockholm med förorter.”

[adrotate banner=”6″]

Opinionssiffrorna talar ett tydligt språk. De, som länge varit anhängare, har nu fullt naturligt tappat förtroendet för centerns politik. Jag känner inte alls igen mig och på en partiskala vänster – höger fanns förr en framgångsrik mittenpolitik. Centerpartiets rotsystem varifrån all tillväxt borde utgå har kapats i fråga efter fråga.

Vi ser hur lokala riksdagsmän, ibland tillsammans med någon minister, försöker invagga människorna i tron att de är företrädare för en landsbygdspolitik.

Människor är inte längre så lättlurade varför det inte heller hjälper när partiets ekonomiske talesman samtidigt vandrar hand i hand med de blå. På senare dagar har vi även tagit del av hur en centerpartist med erkänt stort kommunalt valunderlag i den egna kommunen ( Mönsterås) sökt stötta den ohållbara centerpolitiken i tron att detta kunde bli ett framgångskoncept. Partiets alltför oerfarne och unga partiledare, som för övrigt uttalat att hon har järnladyn Margret Thatcher som sin förebild, dribblas enkelt bort av skickliga partiföreträdare inom övriga alliansen. Risken är att nämnda ”stöttningar”, från förmodligen i grunden duktiga och kloka politiker med stort förtroende, genom sitt agerande själva utsätter sig för framtida tillbakagång. Det är förenat med en mycket hög risk att ohejdat stödja en usel och diffus partipolitik.

Tankarna går osökt till hur centern genom sin iver att centralisera följdriktigt förlorade den makt man innehaft i smålandskommunen Vetlanda under mer än 40 års tid. Det var därför chockerande och överraskande när Centerkvinnorna valde att som ordförande satsa på detta förlorande kommunalråd. Det går inte att med bästa vilja i världen finna några faktorer som talar för att den nya ordföranden någonsin skulle kunna jämföra sig med den framgångsrika centerkvinnan Karin Söder under centerns glansperiod.

Nej det återstår nog dessvärre bara en åtgärd- Byt politik innan partiet helt tynar bort!

”Smålands-Jocke, Kronoberg”

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Vill instämma i alltsammans och de synpunkter som Jocke Smålänning ger uttryck för! Vill partiet fortätta sin ”skuggroll” i regeringen och glömma landsbygden kan vi vara Centern förutan!
  Byt både politik och gärna även företrädare genast. Valet väntar bakom knuten och sker inget så försvinner partiet. Men å andra sidan vore det kanske ingen förlust!
  Tankvärt och bra beskrivet! Vi är många som håller med dig i allt du skrivit!
  Centern är med nuvarande politik ett kraftfullt misslyckande!

  Gör något NU !

 2. Tack Jocke för ditt inlägg och man kunde ju hoppats att centern någon gång tog sig tid att lyssna på gräsrötterna! Intressant läsa hur du hämtat exempel från centerpolitiken i Vetlanda kommun. I dagens tidning kan vi läsa än mer om den fortsatt förödande landsbygdspolitik som centern fortsätter att stödja genom att lägga förslag om utredning för nedläggning av lansbygdsskolan i Björköby trots att elevunderlaget är tillräckligt. Antagligen är man ialdrig mer intresserad av att regera i vår kommun. Hörde via företrädare från skolfolk hur centerpartisten i barn -och utbildningsnämnden inte ens reagerat då utredningsuppdraget behandlades. Ingen reaktion och följdriktigt ska en sådan inte sitta med och regera till landsbygdens förfång! Centern , ni har förlorat förtroendet. Opinionssiffror centralt och resultatet lokalt från senaste val blev katastrofalt. Ni lär även förlora i kommande val. Därom råder inget tvivel! Eller när ska centern vakna upp? Armarna i kors- politik är inget vi vill ha !

  Insiktsfull medborgare, Björköby

 3. Tror att problemet är att politiker idag inte företräder sina väljare och dessas åsikter och intressen. De har större åsiktsgemenskap med andra politiker – oavsett parti. Till detta kommere den obehagliga ambitionen att uppfostra folket, att gå på tvärs emot folkopinionen är inte ett tecken på att man hamnat fel utan ett bevis på att man ”ligger i framkant”.

  För Centerns del handlar det nog mycket om att man tappat sina rötter, man vill behaga ledarsidorna genom att vara socialliberaler som alla andra borgerliga partier numera. Och vad är då poängen med Centerpartiet?

  (Personligen spårar jag Centerns förfall till en gång då jag såg en CUF-ordförande stå i TV och hävda att homoäktenskap/adoption var en kärnfråga för Centern… Hur många av Centerns väljare delade denna uppfattning?)

  1. Hur skulle en fråga för en ytterst liten minoritet kunna vara en kärnfråga för något parti? Nej Centern, kom tillbaka till landsbygden. Vad är det för fel på oss? varför vill ni inte ha våra röster?

 4. Intressanta synpunkter. Partiet behövs inte längre. Landsbygdens folk kräver engagerade politiker som vågar stå upp för bygdernas fortlevnad. Centerns undfallenhet och eftergivenhet gentemot övriga partier drabbar landsbygden i en politik som kännetecknas av centralism. De svaga får allt mindre utrymme!

  Fam Jonsson

 5. Ja du Jocke jag tycker som du! Att de har missat målet helt är väl tydligt ta bara och se hur det är i Vetlanda där de sitter i knät på moderaterna och hjälper till att nu lägga ner en fullt fungerande skola i Björkeby det är bättre att skrota partiet istället.

 6. Det är lätt att i insändare och kommentarer sprida det enkla budskapet att Centerpartiet sviker landsbygden. Ytterst sällan diskuteras några politiska sakfrågor. Anledningen är väl att tittar man på partiets ställningstagande i olika frågor så är landsbygdsperspektivet tydligt. Jag tycker budgetdiskussionerna sista veckorna rätt tydligt belyser vilket fokus partiet har. När Reinfeldt påhejad av sossarna pratar om Förbifart Stockholm talar Annie Lööf om satsningar på enskilda vägar.

  Till sist en lögn blir inte sann för att den upprepas. Detta är sanningen: Centerpartiet vill inte lägga ned skolan i Björköby. Jag delar föräldrars uppfattning att elevantalet är väl lågt och att det behövs arbetsro för att försöka vända trenden.

 7. Läser kommentaren från Dan Ljungström. Annie Lööf har väl inte motsagt Reinfeldt. Tvärtom. Hon har inte utåt haft någon motsatt uppfattning. Hon åkte med på tågresa och fallit i armarna på Reinfeldt. Något annat budkap har inte hörts i debatten när mångmiljardsatsningarna presenterades.
  Fyrtio tusen nya bostäder i Stockholmsområdet och centern såger inte ett smack! Det hjälper inte att ”stå och le” i media. Har man annan uppfattning än Reinfeldt så visa den!
  Din slutkommentar om förhållandena i just Vetlanda kommun och orten Björköby inger ju ändå viss förhoppning och lite positivism och att Du och ditt centern inte vill lägga ned landsbygdsskolan.
  Fick veta att ni inför valet i smålandskommunen Vetlanda 2010 lovat att inga skolnedläggningar ska ske. Du har nyligen ( om mina uppgifter stämmer) lagt ner en skola till i en ort som heter Skede. Vi hoppas att ditt nya centerlöfte till Björköbybygden inte är tomt prat och att detta gäller. Om partiet ska fortleva måste ni snarast markera en kursändring i er politik!
  Som jag skrev opinionssiffrorna talar sitt språk och speglar hur folket reagerar. Ni måste lyssna på era väljare annars är det för framtiden kört!

  ”Smålands-Jocke, Kronoberg”

Kommentarer avstängda