Debatt Nyheter

Centern hycklande och arrogant – sviker landsbygden


[adrotate banner=”28″]
”Centerministrar påskyndar landsbygdens avfolkning. Annie Lööf har inte lyft ett finger för att stödja landsbygden och folket i glesbygden. I stället har hon reat ut landets mineraltillgångar till globala gruvjättar och i skön förening med Stureplanscentern satsat på ensidig tillväxt i storstäderna”, skriver Rune Lanestrand i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Riksrevisionen anser att ”jordbruksminister Eskil Erlandsson har prioriterat ner de breda målgrupperna till förmån för jordbruket. Kommer ni att prioritera annorlunda i det nya landsbygdsprogram som kommer” frågar revisionen.
Detta är en mycket allvarlig kritik och ytterst välbefogad. Det rör sig om miljarder skattemedel. Både landsbygdsprogrammet, jordbrukspolitiken och näringspolitiken ligger under centerpartiet. Den senare under partiledaren Annie Lööf.

Riksrevisionen kritiserar det faktum att Eskil Erlandsson har styrt pengarna i landsbygdsprogrammet och EU-stödet till det storskaliga gift och kemijordbruket som inte är vad konsumenterna vill ha. Den stenhårda rationaliseringen med sammanslagning till ännu större gårdar påskyndar landsbygdens avfolkning.
Dessutom har Eskil Erlandsson med LRF:s gillande tagit bort EU-stödet till 13000 mindre jordbruk som bl a lett till att många mindre mjölkgårdar och miljövänliga, ekologiska småbruk som gynnar den biologiska mångfalden försvinner.
Annie Lööf har inte heller lyft ett finger för att stödja landsbygden och folket i glesbygden. I stället har hon reat ut landets mineraltillgångar till globala gruvjättar och i skön förening med Stureplanscentern satsat på ensidig tillväxt i storstäderna.

Nya centerns misslyckade taktik är att ta väljare i städerna samtidigt som man helt trolöst svikit sina traditionella väljare på landsbygden och i de mindre orterna. Men tydligen har detta inte heller gått hem ens i storstäderna där det säkert hos många finns en känsla för en levande landsbygd och som fått nog av bostadsbrist och trafikträngsel. Som vill se Stad och land, hand i hand.

Jag reagerade starkt jag såg Eskil Erlandssons hycklande och arroganta svar till Riksrevisionen:
Vi kommer att ha fortsatt fokus på den aktiva bonden som ger oss den biologiska mångfalden i alla delar av Sverige. Vi kommer att ha fortsatt fokus på ha en konkurrenskraft som ger lönsamhet för den svenska bonden, säger Eskil Erlandsson.
Detta är ett makalöst uttalande när Erlandssons i själva verket uppmuntrar till minskad biologisk mångfald med fler och större djurfabriker, GMO-grödor, större industrijordbruk som suger ut jorden, ger giftrester i livsmedel och som förorenar vattendrag, brunnar och grundvatten.

Rune Lanestrand
Tidigare politisk redaktör för Älvsborgs-Posten (c)

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

Kommentarer avstängda