Debatt

Centern ska kräva 500 miljoner tillbaka


”Centerstämman skall uttala att landsbygdsprogrammet finansieras fullt ut”, anser Eksjödebattören Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Sverige kompenserar inte fullt ut för minskade EU-medel i landsbygdsprogrammet. 129 miljoner kronor om året tillförs, 371 miljoner mindre än full ersättning.

Detta resultat var pinsamt. Då är frågan, gjorde Centerstatsråden vad de kunde? Vi vet de gjorde det. Nu ställs frågan på sin spets, skall Centerpartiets huvudmän folket i de gröna näringarna betala Alliansens tillkortakommanden? Svaret är Nej det skall de inte.
Då måste frågan resas till vad gagnar det för Centerpartiet och deras huvudmän att gynna alliansen. 370 miljoner kostar kalaset, det är en tioöring på mjölkpriset. Mjölkbönderna hade behövt mer pengar inte mindre. Nu ställs frågan hur skulle de sista pengarna finansieras: man skulle strukit ned det femte jobbidraget med 370 miljoner felräkningspengar på den budgetposten.

Reinfeldts tjuvnyp

Fredric Reinfeldt visste att detta tjuvnyp mot Centern minskar deras väljarunderlag. Nu handlar det för Reinfeldt att köpa röster för det egna partiet via jobbidraget.

Det som nu skett väcker den stora frågan är det någon annan gruppering än Soc. Dem som kan regera Sverige under de kommande tjugo åren. Moderaterna och Folkpartiet har grusat möjligheten för Alliansen att leva vidare efter valet genom att behandla en av Centerpartiets hjärtefrågor illa och skadat partiet.

Den andra stora frågan som väcks varför skall Centerpartiet vara med i en Allians där de egna huvudmännen får lida ekonomiskt. Pensionärer, sjuka, arbetslösa, och bönder. Det är dessa grupper som fått betala Fredric Reinfeldts Jobbidrag som gynnar folk mitt i livet och med höga löner som Centerpartiets huvudmän inte ens kan drömma om..
Frågan om medverkan i Alliansen kan gott väckas som debatt på den kommande stämman.

Mycket besvärligt

Den tredje stora frågan som detta väcker varför skall Centerns huvudmän rösta på Centern när de dyrt fått betala det med inkomstminskningar i sina företag. För Centerpartiet kommer det efter detta bli mycket besvärligt. Frågan är om partiet tar sig över 4:a procentgränsen. Visst, Birgitta Ohlsson och Folkpartiet jublar.

På stämman bör frågan om ett uttalande väckas där man kräver de 500 miljonerna som fattas Landsbygdsprogrammet läggs tillbaka och finansieras via minskning av jobbskatteavdraget. Statsråden bör vara tysta i den debatten helst lämna stämmolokalen.
Lars-Håkan Halldin, Centerpartiet Classic

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook